Infolinka 541 212 450

Čokoládový dort s banánem - bez lepku

INGREDIENCE

Těsto na korpus: 250 g bezlepkové mouky 125 g másla 70 g krupicového cukru 2 žloutky 5 cl vody špetka soli banány džem Čokoládový krém: 200 g smetany ke šlehání (31%) 200 g smetany na vaření (12%) 200 g hořké čokolády 4 žloutky 200 g cukru



POSTUP

Mouku, změklé máslo, cukr, žloutky, vodu a sůl vypracujeme v hladké těsto. Necháme alespoň hodinu odležet. Dno dortové formy (já použila formu o průměru 26 cm) vyložíme pečicím papírem. Těsto můžeme do formy vmačkat prsty. Druhou možností je vyválení těsta na válu a následné vložení do formy. Těsto je nutné před pečením propíchat vidličkou, aby se nenafukovalo a nepraskalo. Formu s těstem dáme do trouby vyhřáté na 180° péct asi na 10 – 15 minut podle trouby (hlídáme, aby se těsto nespálilo). Po vychladnutí můžeme korpus natřít džemem a poklást banány, které jsme si pokrájeli na kolečka.

Pro přípravu krému vymícháme žloutky s cukrem a trochou smetany na šlehání. Zbylou smetanu vlijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přilijeme žloutkovou směs a za stálého míchání necháme krém zhoustnout. Sundáme z ohně, přidáme nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté korpus (již potřený džemem a pokladený banánovými kolečky) směsí zalijeme. Dort uložíme do chladu ztuhnout.

Dort je po ztuhnutí možno ozdobit dle fantazie – dalším banánem či jakýmkoliv krémem. Na fotce je krém z pudingu – 1 balíček vanilkového pudingu Dr. Oetker, cukr, 350 ml mléka, možno přidat vanilkový extrakt.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

Kategorie