500 g hladké mouky 300 ml vlažného rostlinného mléka 200 g Stelly (ztuhlé) 40 g cukru krupice půl lžičky soli 3 g sušeného droždí vejce na potření
500 g hladké mouky 300 ml vlažného rostlinného mléka 200 g Stelly (ztuhlé) 40 g cukru krupice půl lžičky soli 3 g sušeného droždí vejce na potření
Z mléka, droždí, cukru a 50 g mouky necháme vzejít kvásek. Ze zbytku mouky a soli zpracujeme těsto, které se nelepí. Rozválíme a doprostřed vložíme kostku Stelly a zabalíme. Přikryjeme a dáme na hodinu do lednice. Těsto znovu rozválíme (i se Stellou) a zabalíme a dáme na 45 min do lednice. Tento postup opakujeme ještě 2x. Po posledním přeložení těsto zatížíme a necháme v lednici do rána (na 12 hod).
Ráno těsto rozválíme a nakrájíme rádýlkem na cca 16 trojúhelníčků. Jejich rohy ještě povytáhneme do stran a od širší strany zabalujeme ke špičce. Dobře upevníme a ohneme do tvaru rohlíčku a necháme na plechu kynout 1 - 2 hod podle teploty místnosti. Během kynutí potřeme vejcem. Croissanty by měly zvětšit svůj objem přibližně 1x. Pečeme v troubě předehřáté na 180 - 200 °C přibližně 15 min.
Croissanty můžeme plnit např. hořkou čokoládou.