Infolinka 541 212 450

Indiánský chléb z hrnce - bez lepku

INGREDIENCE

270 ml podmáslí 140 g bezlepkové mouky Jizerka 140 g kukuřičné polenty 100 g másla 100 g kukuřičných sterilovaných zrn (bez nálevu) 100 g zralého sýra typu gouda, chedar - nastrouhaného nebo krájeného na malé kostičky 4 jarní cibulky nakrájené na jemno 2 vejce 25 g třtinového cukru 2 kávové lžičky vinného kamene nebo bezlepkového prášku do pečiva 1 kávová lžička soli 1/2 kávové lžičky jedlé sody sůl pepř slanina (nemusí být) 3 - 4 plátky čerstvá nebo sušená chilli paprička zbavená semínek (nemusí být)



POSTUP

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Do pečící nádoby o průměru cca 23 cm dáme máslo a necháme v roztápějícíse troubě rozehřát. Pozor, nezapomeňte na něj! Máslo rovnoměrně rozlijte po dně a stěnách, aby se vytvořil mastný "film". Nechte zchladnout.

2. V míse smíchejte všechny sypké části: mouku, polentu, sůl, cukr, pepř, sodu, kypřidlo. Promíchejte a přidejte nastrouhaný sýr a nakrájenou cibulku, příp. chilli papričku. Opět promíchejte. Zvlášť si smíchejte podmáslí, vajíčka a slité máslo z pečící nádoby, prošlehejte vidličkou a přidejte k sypké směsi. Vařečkou opatrně promíchejte, vznikne Vám krásně žluté lepivější těsto, které nalijte do pečící nádoby (předem vymazané tím rozehřátým máslem). Pokud chcete, dejte na vrch plátky slaniny.

3. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 35 minut nebo až je špejle, zapíchnutá do středu chleba, suchá. Po upečení nechte trochu zchladnout na mřížce a podávejte teplé nebo studené, s hustou polévkou, masem nebo zeleninovým salátem.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 50 min

Hodnocení

3.8x
(Hodnotilo 10 lidí)

Kategorie