Infolinka 541 212 450

Kmínový chléb se slunečnicovými semínky - bez lepku, vajec a laktózy

INGREDIENCE

Kvásek: 100 ml voda 1/4 droždí cukr trochu mouky Chléb: 375 g mouky Schar universal 150 ml mléka (použila jsem Meggle bez laktózy) 125 g Jizerky 1 polévková lžíce octu 3 polévkové lžíce oleje 1/2 polévkové lžíce soli 1/2 polévkové lžíce kmínu 2 polévkové lžíce slunečnicových semínek



POSTUP

Kvásek: Do 100 ml teplejší vody jsem přidala cca dvě čajové lžičky cukru, 1/4 droždí a zaprášila moukou. Nechala jsem pracovat asi 30 minut, pod topením, kvásek krásně vzešel.

Chléb: V míse jsem smíchala oba dva druhy mouky, přidala sůl, kmín, slunečnicová semínka. Do druhé mísy dala všechny tekuté suroviny - tedy mléko, olej, ocet. Do této tekuté směsi jsem postupně přimíchávala mouku. Na začátku, když byla směs ještě řídká, jsem použila elekrický šlehač, aby se v těstě nedělaly hrudky. Jakmile těsto začalo být hustší, již jsem hnětla rukou a v této chvíli přidala i kvásek. Mouku jsem přidávala po opravdu malých dílkách až do doby, kdy se mi těsto vůbec nelepilo na ruce. Vytvarovala jsem malý bochník, který jsem nechala cca 20 minut odpočívat. Poté jsem bochník uprostřed nařízla, aby při pečení neprasknul, přetřela ho osolenou vodou a na závěr posypala hrubozrnnou solí a kmínem. Pekla jsem 90 minut při teplotě 180 stupňů a do trouby přidala cca 0,5 litru vody do žáruvzdorné nádoby.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

1 h 0 min

Hodnocení

4.5x
(Hodnotilo 8 lidí)

Kategorie