Infolinka 541 212 450

Křehký koláč s mandlovým sněhem - bez lepku a laktózy

INGREDIENCE

Na 4 porce potřebujeme: 480 g jablek (cca 3 větší) 200 g mrkve (2 větší) 80 g Jizerky mouky (v původním receptu byla celozrnná mouka) 1 vejce 20 g bezlaktózového másla (příp. bezmléčného tuku) 12 g vanilkového cukru 1/2 bezlepkového kypřícího prášku Navrch: 100 g bílků ušlehaných do sněhu (já ze tří vajec) 12 g mandlových plátků



POSTUP

Mrkev oloupeme a najemno nastrouháme. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Zhruba 280 g si dáme stranou a nakrájíme na plátky, zbytek nahrubo nastrouháme a přidáme k mrkvi.

Bezlaktózové máslo utřeme s cukrem a přišleháme vajíčko. Přidáme nastrouhanou mrkev a jablko. Přisypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem a zamícháme. Nelekněte se, těsto spíš vypadá jak zeleninový salát ;-).

Zapékací misku vymažeme a vysypeme moukou, nalijeme těsto a uhladíme stěrkou. Na těsto vrstvíme jablka a na ně rozetřeme ušlehaný sníh z bílků, který jsme před tím smíchali s mandlovými lupínky. Já jsem neměla lupínky, tak jsem si nastrouhala loupané mandle.

Pečeme v troubě asi 45 minut. Já jsem pekla poprvé takhle se sněhem, tak jsem pekla asi na 180 - 190 °C asi 55 minut. Pečte raději ve středu trouby, ne jako já nahoře, neboť jsem pak musela dopékat ve středu, protože těsto nebylo úplně o.k. :)

Nečekejte přeslazenou buchtu, jedná se o lehký koláč, příjemné chuti, který doporučuji zkusit :)

Původní recept je z knihy Hubneme s rozumem tvořivě.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

1 h 30 min

Hodnocení

4.5x
(Hodnotilo 4 lidí)

Kategorie