úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Až osm procent dětí do tří let trpí potravinovou alergií

Až osm procent dětí do tří let trpí potravinovou alergií

Vložte svůj článek

9. 1. 2008

Alergie na potraviny

Nejprodávanější z e-shopu:
Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

největší nádrž 8 l, antibakteriální ochrana, hydrostat ...

4990 Kč
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky či léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1450 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Alergie na srst koček a psů: jak se zbavit zdravotních potíží
  3. Jak na atopický ekzém - praktické rady

Různými alergiemi trpí 2,5 miliónu Čechů. Mohou to být nepřiměřené reakce imunitního systému na pyly, roztoče, plísně či některé chemikálie. Podle alergoložky Blanky Haidlové dvě až čtyři procenta dospělé populace a osm procent dětí ve věku do tři let má potravinovou alergii.

U dětí se nejčastěji vyskytují alergie na mléko, vajíčka, zejména bílek, mouku, především pšeničnou, oříšky a sojové výrobky. U dospělých převažují alergie na ryby, ořechy, celer, med a mák. V menším množství se i u nich objevují také alergie na mouky, vejce a mléko.

Alergie na potraviny se projevují vyrážkami či zhoršením atopického ekzému, který se projevuje silným svěděním. Nejčastěji se objevuje takzvaný orální atopický syndrom, kdy postiženého pálí jazyk, otečou mu rty a mnohdy má i bolesti v krku. To jsou příznaky, které mohou vést k mylné diagnóze a pacienti pak dostanou antibiotika s tím, že mají angínu.

Méně se už ví, že i křeče v žaludku, pocity na zvracení, průjem a nadýmání mohou být příznakem potravinové alergie. U řady pacientů, které lékaři léčí například na žlučník, se nakonec ukáže, že mají alergii třeba na plísňové sýry, ryby, maso či zeleninu.

Ryby patří mezi velmi časté alergeny

Alergeny v zelenině jsou obecně slabé a vyvolávají jen mírné příznaky. Již pětiminutové vaření nebo dvoutýdenní zamražení často zbavuje alergeny účinnosti. Naproti tomu bílkovina parvalbumin, která je hlavním alergenem ryb, je odolná vůči tepelnému zpracování i vůči trávicím enzymům. Je-li někdo alergický na jednu konkrétní rybu, je padesátiprocentní riziko, že alergickou reakci bude vyvolávat i jiná ryba. Alergii na ryby má v Česku asi 50 000 lidí. Někteří jsou alergičtí na maso, většinou pouze na určitý druh masa, nejčastěji na hovězí. Také tady pomáhá tepelná úprava.

Podle Haindlové se počet pacientů s potravinovou alergií zvyšuje, především se nově objevují alergie na konzervační látky obsažené v džusech a na barviva z limonád. Také nově dovážená burská pomazánka a různé oplatky a sušenky zvyšují počet alergiků na burské oříšky.

Pyloví alergici trpí častěji

Lidé, kteří jsou alergičtí na pyly, trpí dvakrát až třikrát častěji na potravinové alergie než běžná populace.

Nejlepším lékem na potravinovou alergii je dieta. U lehčích alergií lze užívat antihistaminika nové generace, které alergie tlumí bez vedlejších účinků.

Konzumace stravy, na kterou má tělo alergickou reakci, aktivizuje imunitní systém organismu, který proti určité složce potraviny začne vytvářet protilátky. Jde o obranou reakci, kdy tělo produkuje histamin a další chemické látky, které spouští alergické symptomy. V tom se potravinová alergie liší od potravinové intolerance, kdy tělo neumí některé látky v potravě zpracovat.

Zdroj, Novinky.cz, ČTK

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...

Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty