úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Alergie na mléko > Domácí rostlinná mléka – z čeho a jak je vyrobit

Domácí rostlinná mléka – z čeho a jak je vyrobit

Vložte svůj článek

Nejprodávanější z e-shopu:
Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Na polštáře, matrace,
přikrývky...

výhodná sada
5290 Kč
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky i léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1590 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky Dermaprotec

Pyžamová sada pro ekzematiky Dermaprotec

Zabraňuje škrábání. 100% bavlna. Speciální střih...

výhodná sada
579 Kč
Nejčtenější články:

Tipy na rostlinná mléka (foto: Dreamstime.com)

Trpíte vy či vaši potomci alergií na bílkovinu kravského mléka či intolerancí laktózy? Jste vegani, příp. zastánci názoru, že je „proti přírodě“ konzumovat mléko jiných savců? Anebo vám prostě rostlinná mléka, resp. rostlinné nápoje chutnají stejně jako nám?

Rostlinná mléka (dle platné legislativy v obchodech pod označením „mléko“ najdete pouze to živočišné, ale tento název je natolik vžitý, že si ho dovolíme propůjčit) si můžeme samozřejmě zakoupit – spoustu druhů a značek, tekutá, sušená, přírodních chutí i ochucená. Ovšem ne každý z nás bydlí poblíž supermarketu či zdravé výživy. A také ceny nejsou rozhodně nejnižší. Rostlinná mléka si však můžete připravit i doma. Jak na to?

Suroviny pro přípravu rostlinných mlék

Mezi základní suroviny, ze kterých lze připravit rostlinná mléka, patří:

  • obilniny – rýže, špalda, kamut, oves, žito, jáhly, pohanka, amarant
  • olejniny – slunečnice, mák, sezam, konopná semínka
  • luštěniny – sója
  • ořechy – mandle (z botanického hlediska peckovina), kokos, lískové oříšky, para ořechy
  • semínka – z dýně, melounu aj.

Co k výrobě domácích rostlinných mlék potřebujeme?

  • stolní mixér (příp. tyčový, ale hodně výkonný), mlýnek na mák, na koření
  • pomůcky k filtrování – sítko, tkanina
  • specializované přístroje – možné, ale není nutné, př. mlékovar Soyabella

Máčet, či nemáčet a v jakém poměru

Tvrdé luštěniny, obilniny, ořechy, olejniny a semínka je vhodné namočit vždy, minimálně přes noc, některé druhy až na 24 hodin – např. konopná semínka či sójové boby. Máčením dochází kromě změknutí i k vyplavení inhibitorů klíčení a ke štěpení zásobních látek na jednodušší, lépe využitelné živiny. Při delším máčení je vhodná výměna vody – i dvakrát za den.

Měkké suroviny se namáčet nemusí, resp. doba máčení postačí podstatně kratší – např. u kokosu 2 – 3 hodiny, ale lze ho rozmixovat i okamžitě, stejně tak i ovesné vločky.

Většinu rostlinných nápojů lze připravit tzv. za studena, tudíž jsou vzniklá rostlinná mléka vhodná i pro vitariány, stoupence tzv. raw stravy, kteří odmítají tepelnou úpravu vyšší než 42 – 45 °C. V některých recepturách se obilniny a sóju doporučuje krátce povařit, ale např. rýžové mléko lze bez problémů připravit i bez tepelné úpravy a je i daleko lepší.

Doporučovaný poměr vody a pevné suroviny se liší. Některé zdroje uvádějí, že na 1 l vody postačí použít 100–120 g obilnin, olejnin či ořechů, jiné doporučují koncentrovanější poměr pevné složky. K druhé variantě se po otestování přikláníme i my. Máme raději chuťově výraznější a hustší mléka, tudíž se řídíme doporučením: na 1 šálek pevné látky použijte 2 – 3 šálky vody. Každému z nás ale vyhovuje něco jiného, proto si myslíme, že nejlepší je vyzkoušet více variant a pak si zvolit svůj ideální poměr.

Mixování a filtrace

Některé rady říkají, že vodu, ve které byly suroviny namočeny, máme scedit a rozmixovat v nové, jiné naopak radí, že klidně můžeme k mixování použít „namáčecí“ vodu, příp. obě varianty nakombinovat. Osobně se řídíme druhem suroviny, ze které rostlinný nápoj připravujeme. Čerstvou vodu používáme u tvrdých surovin, např. ořechů, nejsou-li namleté, a taktéž u semínek. Naopak stejnou vodu vždy ponecháme u strouhaného kokosu či ovesných vloček. Záleží na vás, ke které metodě se přikloníte. Opět doporučujeme vyzkoušet a sami zjistíte, co vám více vyhovuje.

Také způsob cezení záleží na vás. Někdo používá čajové sítko, jiný jemnou tkaninu (např. sýrařské plátno). Jeden filtruje dvakrát, druhý raději vícekrát. Nám se osvědčilo použití dětské plenky a většinou cedíme pouze jednou, opakovaně pouze jemně mleté suroviny, např. mletý mák či mleté ořechy, neboť v tekutém nápoji nemáme moc rádi pevné částečky.

Možné dochucení, skladování

Ne všichni jsou spokojení s přírodní chutí rostlinných nápojů a upřednostňují jejich ochucení. Buď je možné rostlinná mléka dosladit přírodním sladidlem, jako je agávový či javorový sirup, příp. třtinový cukr, anebo dochutit sušeným či čerstvým ovocem, citrónovou šťávou, vanilkový extraktem, karobem, kdo může čokoládou, skořicí apod. Na škodu není též lehce mléko osolit.

Rostlinné nápoje skladujeme v chladu, ideálně v ledničce, kde vydrží v uzavřené nádobě i 3 dny. Díky rozdílné hustotě dochází k usazení pevných částí rostlinného mléka ke dnu, tudíž před použitím je nutné obsah protřepat.

Použití

Rostlinná mléka používáme všude tam, kde kravská, kozí či ovčí. Kromě přímé konzumace i v teplé kuchyni – k přípravě polévek, omáček, dezertů. Pakliže použijeme k jejich výrobě menší množství vody, můžeme si připravit mléko hustší a tučnější, ale osobně se mi ještě nepovedlo připravit nic, co by alespoň trochu připomínalo smetanu. Zatím jsme ve fázi „plnotučného mléka“, ale nevzdáváme se.

„Zbytky“ po filtrování – vyhodit či využít?

Pevnou část, která nám zbude po filtraci, není vždy nutné ihned vyhodit, ale je možné ji dále využít – např. na přípravu kaší, bábovek, muffinů, korpusů dezertů apod. Proč? Protože některé „zbytky“ (ořechy, mák) obsahují stále značné množství důležitých či chutných látek. Naopak vyhodit můžete s klidným svědomím třeba obalové vrstvy od neloupaných sezamových semínek, zbytky sóji či obilnin.

Význam rostlinných nápojů

  • zdroj vlákniny, kvalitních bílkovin, vitaminů (A, skup. B, C, E), minerálních látek – železa, vápníku, zinku, rutinu, lecitinu, fytoestrogenů
  • neobsahují cholesterol, laktózu ani nasycené tuky, příp. minimum
  • obsahují vyvážený poměr omega 3 a 6 mastných kyselin atd.

I přes velký pozitivní vliv rostlinných nápojů pro dospělé bychom měli být obezřetní při používání těchto výrobků u dětí do tří let, zvláště pokud se u nich objevil atopický ekzém nebo potravinová alergie. Některá z mlék pro ně nejsou ve větším množství vhodná, protože se na ně může vytvořit alergie. Určitě nevadí mléko rýžové, neboť jeho alergenicita je minimální, naopak bychom osobně byli opatrní při použití např. mlék sójových, makových či ořechových.

A jak jste na tom s používáním rostlinných mlék vy? Chutnají vám a vyrábíte si je i sami doma? Jak jsme si poradili s výrobou jednotlivých druhů, se dozvíte v článku Domácí ořechová mléka.

Komentáře ke článku
Simona

4. 10. 2019
15:13

takže když má někdo alergii na mléko, tohle pít muže?

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Lenka

28. 4. 2017
15:08

dobrý den,
mám otázku: doma tříleťák a ráda bych mu rostlinné nápoje zařadila do jídelníčku - prosím poradíte jaká? návod? web? děkuju

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra, ProAlergiky.cz

18. 9. 2016
13:32

Pro: milaMílo,
dle mých zkušeností dobrý pudink klidně uděláte i z domácích mlék. Na svíčkovou či koprovku bych použila kupované rostlinné smetany - i doma lze udělat, ale pro sváteční oběd ;-).

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

mila

11. 9. 2016
18:43

Pro: Petra, ProAlergiky.czAhojky a díky za rady, ještě mě napadlo, co třeba pudinky? nebo omáčky?( svíčková koprová ) učíme se něco uvařit pro vnoučka, budou mu 2 roky a má intoleranci na mléko a fruktozu.
Předem moc děkuji Míla

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra, ProAlergiky.cz

9. 9. 2016
9:56

Pro: milaRádo se stalo ;-). Domácí rostlinná mléka můžete použít všude tam, kde běžné kravské. Samozřejmě s ohledem na finální produkt ;-). Bramborovou kaši jsem běžně dělala z rýžového či sójového - chuťově neutrální, finančně výhodné. Na krupičnou kaši pak klidně můžete použít i mléka aromatičtější, př. ořechová.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

mila

5. 9. 2016
21:34

Ahoj,díky za recepty na mléka, lze některé použít na bramborovou kaši, krupicovou kaši?Díky M

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Svačiny bez mléka si hravě vyrobíte doma
Svačiny bez mléka si hravě vyrobíte doma

Trpíte vy nebo některý člen vaší rodiny alergií na bílkovinu kravského mléka? Nevíte...

Přecitlivělost na kravské mléko může způsobit alergie nebo intolerance
Přecitlivělost na kravské mléko může způsobit alergie nebo intolerance

Po konzumaci kravského mléka a výrobků z něj vás opakovaně trápí zdravotní problémy....

Ovesné mléko
Ovesné mléko

Je lepší kupované nebo domácí? Do jakých pokrmů se ovesné mléko hodí? Tipy na...

Svačiny nejen pro alergiky a celiaky
Svačiny nejen pro alergiky a celiaky

Být alergikem v České republice není žádná legrace. I když ti, kdo tuto situaci...

Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše
Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše

V měsících dubnu a květnu proběhlo další spotřebitelské testování. Deset rodin,...

Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty