Domácí rostlinná mléka

Vložte svůj článek

Nejprodávanější z e-shopu:
Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

pro polštáře, matrace,
přikrývky ...

výhodná sada
5290 Kč
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky či léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1450 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

8190 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Co kdy kvete I: únor až duben
  3. Alergie na srst koček a psů: jak se zbavit zdravotních potíží

Tipy na rostlinná mléka (foto: Dreamstime.com)

Trpíte vy či vaši potomci alergií na bílkovinu kravského mléka či intolerancí laktózy? Jste vegani, příp. zastánci názoru, že je „proti přírodě“ konzumovat mléko jiných savců? Anebo vám prostě rostlinná mléka, resp. rostlinné nápoje (dle platné legislativy se označení „mléko“ nesmí používat, ale vzhledem k tomu, že je tento název natolik vžitý, dovolíme si ho propůjčit) chutnají stejně, jako mně?

Rostlinná mléka si můžeme samozřejmě zakoupit v obchodech - spoustu druhů a značek, tekutá, sušená, přírodních chutí i ochucená. Ovšem ne každý z nás bydlí poblíž supermarketu či zdravé výživy. A také ceny nejsou rozhodně nejnižší. Rostlinná mléka si však můžete připravit i doma. Jak na to?

Suroviny pro přípravu rostlinných mlék

Mezi základní suroviny, ze kterých lze připravit rostlinná mléka, patří:

  • obilniny - rýže, špalda, kamut, oves, žito, jáhly, pohanka, amarant
  • olejniny – slunečnice, mák, sezam, konopná semínka
  • luštěniny – sója
  • ořechy - mandle (z botanického hlediska peckovina), kokos, lískové oříšky, para ořechy
  • semínka – z dýně, melounu aj.

Co k výrobě domácích rostlinných mlék potřebujeme?

  • stolní mixér (příp. tyčový, ale hodně výkonný), mlýnek na mák, na koření
  • pomůcky k filtrování – sítko, tkanina
  • specializované přístroje – možné, ale není nutné, př. mlékovar Soyabella

Máčet či nemáčet, v jakém poměru

Tvrdé luštěniny, obilniny, ořechy, olejniny a semínka je vhodné namočit vždy, minimálně přes noc, některé druhy až na 24 hodin – např. konopná semínka či sójové boby. Máčením dochází kromě změknutí i k vyplavení inhibitorů klíčení a ke štěpení zásobních látek na jednodušší, lépe využitelné živiny. Při delším máčení je vhodná výměna vody – i dvakrát za den. Měkké suroviny se namáčet nemusí, resp. doba máčení postačí podstatně kratší – např. u kokosu 2 – 3 hodiny, ale lze ho rozmixovat i okamžitě, stejně tak i ovesné vločky.

Většinu rostlinných nápojů lze připravit tzv. za studena, tudíž jsou vzniklá rostlinná mléka vhodná i pro vitariány, stoupence tzv. raw stravy, kteří odmítají tepelnou úpravu vyšší než 42 – 45 °C. V některých recepturách se obilniny a sóju doporučuje krátce povařit, ale např. rýžové mléko lze bez problémů připravit i bez tepelné úpravy a je i daleko lepší.

Doporučovaný poměr vody a pevné suroviny se liší. Některé zdroje uvádějí, že na 1 l vody postačí použít 100  - 120 g obilnin, olejnin či ořechů, jiné doporučují koncentrovanější poměr. K druhé variantě se po otestování přikláním i já. Mám raději chuťově výraznější a hustší mléka, tudíž se řídím doporučením: na 1 šálek pevné látky použijte 2 – 3 šálky vody. Každému z nás ale vyhovuje něco jiného, proto si myslím, že nejlepší je vyzkoušet více variant a pak si zvolit svůj ideální poměr.

Mixování a filtrace

Některé rady říkají, že vodu, ve které byly suroviny namočeny, máme scedit a rozmixovat v nové, jiné naopak radí, že klidně můžeme k mixování použít „namáčecí“ vodu, příp. obě varianty nakombinovat. Osobně se řídím druhem suroviny, ze které rostlinný nápoj připravuji. Čerstvou vodu používám u tvrdých surovin, např. ořechů, nejsou-li namleté a taktéž u semínek. Naopak stejnou vodu vždy ponechám u strouhaného kokosu či ovesných vloček. Záleží na vás, ke které metodě se přikloníte. Opět doporučuji vyzkoušet a sami zjistíte, co vám více vyhovuje.

Také způsob cezení záleží na vás. Někdo používá čajové sítko, jiný jemnou tkaninu (př. sýrařské plátno). Jeden filtruje dvakrát, druhý raději vícekrát. Mně se osvědčilo použití dětské plenky a většinou cedím pouze jednou, opakovaně pouze jemně mleté suroviny, např. mletý mák či mleté ořechy, neboť mám nerada v tekutém nápoji pevné částečky.

Možné dochucení, skladování

Ne všichni jsou spokojení s přírodní chutí rostlinných nápojů a upřednostňují jejich ochucení. Buď je možné rostlinná mléka dosladit přírodním sladidlem – nejčastěji se používá agávový či javorový sirup, příp. třtinový cukr, anebo dochutit sušeným či čerstvým ovocem, citrónovou šťávou, vanilkový extraktem, karobem, kdo může, tak čokoládou, skořicí apod. Na škodu není též lehce mléko osolit.

Rostlinné nápoje skladujeme v chladu, ideálně v ledničce, kde vydrží v uzavřené nádobě i 3 dny. Díky rozdílné hustotě dochází k usazení pevných částí rostlinného mléka ke dnu, tudíž před použitím je nutné obsah protřepat.

Použití

Rostlinná mléka používáme všude tam, kde kravská, kozí či ovčí. Kromě přímé konzumace i v teplé kuchyni – k přípravě polévek, omáček, dezertů. Pakliže použijeme k jejich výrobě menší množství vody, můžeme si připravit mléko hustší a tučnější, ale osobně se mi ještě nepovedlo připravit nic, co by alespoň trochu připomínalo smetanu. Zatím jsem ve fázi „plnotučného mléka“, ale nevzdávám se.

„Zbytky“ po filtrování – vyhodit či využít?

Pevnou část, která nám zbude po filtraci, není vždy nutné ihned vyhodit, ale je možné ji dále využít – např. na přípravu kaší, bábovek, muffinů, korpusů dezertů apod. Proč? Protože některé „zbytky“ (ořechy, mák) obsahují stále značné množství důležitých či chutných látek. Naopak vyhodit můžete s klidným svědomím třeba obalové vrstvy od neloupaných sezamových semínek, zbytky sóji či obilnin.

Význam rostlinných nápojů

  • zdroj vlákniny, kvalitních bílkovin, vitaminů (A, skup. B, C, E), minerálních látek – železa, vápníku, zinku, rutinu, lecitinu, fytoestrogenů
  • neobsahují cholesterol, laktózu ani nasycené tuky, příp. minimum
  • obsahují vyvážený poměr omega 3 a 6 mastných kyselin atd.

Ač ne všichni se mnou asi budou souhlasit, nedovolím si nenapsat svůj názor. I přes velký pozitivní vliv rostlinných nápojů pro dospělé bychom měli být obezřetní při používání těchto výrobků u dětí do tří let. Některá z mlék pro ně nejsou ve větším množství vhodná. Určitě nevadí mléko rýžové, neboť jeho alergenicita je minimální, naopak bych osobně byla opatrná při použití např. mlék sójových, makových či ořechových.

A jak jste na tom s používáním rostlinných mlék vy? Chutnají vám a vyrábíte si je i sami doma? Jak jsem si poradila s výrobou jednotlivých druhů já, se dozvíte v článku Domácí ořechová mléka.

Komentáře ke článku
Lenka

28. 4. 2017
15:08

dobrý den,
mám otázku: doma tříleťák a ráda bych mu rostlinné nápoje zařadila do jídelníčku - prosím poradíte jaká? návod? web? děkuju

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra, ProAlergiky.cz

18. 9. 2016
13:32

Pro: milaMílo,
dle mých zkušeností dobrý pudink klidně uděláte i z domácích mlék. Na svíčkovou či koprovku bych použila kupované rostlinné smetany - i doma lze udělat, ale pro sváteční oběd ;-).

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

mila

11. 9. 2016
18:43

Pro: Petra, ProAlergiky.czAhojky a díky za rady, ještě mě napadlo, co třeba pudinky? nebo omáčky?( svíčková koprová ) učíme se něco uvařit pro vnoučka, budou mu 2 roky a má intoleranci na mléko a fruktozu.
Předem moc děkuji Míla

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra, ProAlergiky.cz

9. 9. 2016
9:56

Pro: milaRádo se stalo ;-). Domácí rostlinná mléka můžete použít všude tam, kde běžné kravské. Samozřejmě s ohledem na finální produkt ;-). Bramborovou kaši jsem běžně dělala z rýžového či sójového - chuťově neutrální, finančně výhodné. Na krupičnou kaši pak klidně můžete použít i mléka aromatičtější, př. ořechová.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

mila

5. 9. 2016
21:34

Ahoj,díky za recepty na mléka, lze některé použít na bramborovou kaši, krupicovou kaši?Díky M

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Ovesné mléko
Ovesné mléko

Je lepší kupované nebo domácí? Do jakých pokrmů se ovesné mléko hodí? Tipy na...

Svačiny nejen pro alergiky a celiaky
Svačiny nejen pro alergiky a celiaky

Být alergikem v České republice není žádná legrace. I když ti, kdo tuto situaci...

Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše
Testováno spotřebiteli: Nestlé Sinlac speciální kaše

V měsících dubnu a květnu proběhlo další spotřebitelské testování. Deset rodin,...

Domácí ořechová mléka
Domácí ořechová mléka

Výroba domácích rostlinných nápojů je jednoduchá a nenáročná, a to jak na samotný...

Recenze: Špaldový nápoj BIO Provamel
Recenze: Špaldový nápoj BIO Provamel

Množství zkonzumovaných rostlinných nápojů na úkor klasického mléka v posledních...

Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty