Zmrzlina nejen pro alergiky

Vložte svůj článek

Nejprodávanější z e-shopu:
Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

největší nádrž 8 l, antibakteriální ochrana, hydrostat ...

4990 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

8190 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Vybíráme čističku vzduchu pro pylového alergika
  3. Jak účinně a efektivně odstranit roztoče v domácnosti

(foto: PhotoDisc)

Patříte mezi milovníky zmrzliny? Rozhodně nejste sami! Spotřeba sladkých mražených produktů činí v ČR zhruba 5 litrů na osobu a rok (do této sumy jsou započítány jak klasické zmrzliny, tak i nanuky či rodinná balení nanukových dortů). Zdá se vám to hodně? Vězte, že např. proti USA jsme „žabaři“. Tamější spotřeba je skoro pětinásobná! Spojené státy nás ale předčí nejen konzumací, nýbrž i velmi širokou a pestrou nabídkou zmrzlin určených lidem s potravinovým omezením. Pozitivní zpráva je, že se tyto výrobky pomalu, ale jistě, objevují i na českém trhu.

Zmrzliny – složení a alergeny

Kvalitní zmrzlina je mražený mléčný výrobek připravený ze směsi smetany či mléka, cukru, vajec a přísad dodávajících typickou chuť, barvu a vůni, kterými bývají ovoce (ideálně čerstvé), čokoláda, vanilka atd.

Ne však vždy, co dnes nese název „zmrzlina, nanuk“, tyto suroviny obsahuje. Namísto smetany používají někteří výrobci levnější rostlinné tuky (např. kokosový) a požadované senzorické vlastnosti dodávají syntetickými dochucovadly a barvivy.

Těmto produktům se doporučujeme vyhnout obloukem, ať máte či nemáte potravinové omezení.

Alergenem může být samozřejmě každá z výše uvedených složek, ale z hlediska četnosti výskytu a nebezpečnosti patří mezi 14 hlavních, jejichž povinné označování ukládá zákon a mohou se vyskytovat v těchto mražených výrobcích, mléko, arašídy, suché skořápkové plody, sója, vejce a lepek.

U balených výrobků musí být alergeny vždy jasně a zřetelně uvedeny na obalu, např. zvýrazněné tučným písmem ve složení výrobku. Seznam alergenů musí mít k dispozici i každý prodejce točené či kopečkové zmrzliny, ideálně viditelně umístěný.

Druhy zmrzlin a mražených krémů

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) rozděluje mražené krémy a zmrzliny na základě jejich složení do několika skupin. Pro naše účely si dovolíme zjednodušení. První skupinu tvoří mléčné a smetanové zmrzliny a nanuky, které se liší obsahem tuku. Druhou pak vodové zmrzliny, ovocné zmrzliny a sorbety, mezi kterými je rozdíl v podílu ovocné složky. Které z nich mohou či naopak nesmějí konzumovat potravinoví alergici?

Zmrzliny pro „bezlepkáře“

Ač bychom lepek primárně ve složení zmrzlin a nanuků neočekávali, bohužel někdy bývá součástí receptur - je využíváno jeho zahušťovacích schopností. Tyto produkty jsou pak samozřejmě při bezlepkové dietě nevhodné.

V některých výrobcích není lepek cíleně obsažen, ale hrozí zde např. riziko možné kontaminace při výrobě, a proto je produkt označen sloganem „může obsahovat stopy lepku“, což řada bezlepkářů neřeší, ale některým jedincům i toto minimální množství může způsobit zdravotní potíže. Jak jste na tom vy, zjistíte opatrným vyzkoušením.

Ideální jsou zcela bezlepkové výrobky, často označené přeškrtnutým klasem na obale. Jedná se např. o řadu nanuků značky Prima či Algida nebo zmrzlina Grycan (dostupná např. v Globusu nebo vlastních zmrzlinových barech v Praze a Ostravě). Bezlepková je také asi nejrozšířenější a jedna z nejchutnějších točených zmrzlin – Česká zmrzlina z Opočna.

Problémem byly až donedávna u točených zmrzlin „lepkové“ kornoutky obsahující pšenici. Dnes je však již běžné, že na požádání (a malý příplatek) vám zmrzlinu natočí do plastového kelímku. „Osvícení“ prodejci (např. Síť zmrzlinových stánků ICY SMILE) nabízejí i kornoutky bezlepkové, ovšem pak je samozřejmě nutné počítat s poněkud vyšší konečnou cenou za zmrzlinu.

 Nabídka bezlepkových smetanových zmrzlin a sorbetů je dnes již širokáNabídka bezlepkových smetanových zmrzlin a sorbetů je dnes již široká

Zmrzliny vhodné pro alergiky na bílkovinu kravského mléka (ABKM)

Alergikům na BKM jsou bohužel zapovězené všechny klasické smetanové a mléčné zmrzliny a nanuky. Ze skupiny ovocných se pak na „černou listinu“ dostává i většina výrobků s polevou, neboť obsahují mléčnou složku - často sušené mléko či syrovátku.

Které mražené sladké pochoutky tedy lidem s ABKM zbývají ke konzumaci? Z běžného sortimentu jsou to vodové točené zmrzliny, ovocné dřeně či sorbety. A pak samozřejmě veganské zmrzliny, např. výrobky značky Valsoia (sójové zmrzliny, které jsou k dostání např. v Globusu), zmrzliny Coconut Bliss, jejichž základem je kokosové mléko či RAW zmrzliny. Bohužel tento sortiment není zase až tak rozšířený a dostupný.

Sójová zmrzlinaSójová zmrzlina

Bezlaktózové zmrzliny

Bezlaktózové výrobky jsou určeny lidem, jejichž tělo nedokáže zpracovat laktózu, mléčný cukr, která je proto z klasických mléčných výrobků odstraňována. Takto upravené mléčné výrobky, včetně mražených produktů, jsou k dostání v řadě super a hypermarketů či v prodejnách se zdravou výživou. Nejčastěji jsou označené jako „minus L, lactose free“ apod.

Kromě bezlaktózových výrobků jsou pro lidi s intolerancí laktózy vhodné i ovocné zmrzliny a nanuky či sorbety. A samozřejmě i produkty veganské.

Bezlaktózová zmrzlinaBezlaktózová zmrzlina

Závěr

I přesto, že nemůžete konzumovat mléko a jeho složky, příp. nesnesete lepek, nejsou pro vás osvěžující mražené pochoutky tabu. Jen je třeba více přemýšlet a číst etikety, příp. se zajímat i o alternativní možnosti, např. veganské zmrzliny, o jejich existenci jste možná doteď neměli ani zdání.

A abychom nezapomněli, pro milovníky domácí kuchyně máme dobrou zprávu – vyrobit si kvalitní zmrzlinu bez zbytečných „éček“ a samozřejmě bez alergenů zvládnete sami! Stejně tak jako my, pro inspiraci uvádíme recept na domácí jahodové nanuky.

Komentáře ke článku
Petra, ProAlergiky.cz

28. 5. 2016
17:40

Pro: Miloš VašíkDobrý den,
jsme rádi, že se Vám článek líbil. Konkrétní výrobky se dají sehnat např. v Globusu, bezlaktózové zmrzliny jsem viděla také v Lidlu a pak samozřejmě v některých zdravých výživách či jiných obchodních řetězcích. Jen musí člověk pátrat ;-).

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Miloš Vašík

22. 5. 2016
13:19

Dobrý den,

pěkný , zajímavý článek.
prosím nemáte kontakt na prodejce?

Děkuji a přeji mnoho úspěchů

Miloš Vašík

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty