Infolinka 541 212 450

Mrkvový dort bez lepku podle Dity P.

INGREDIENCE

Těsto: 160 ml rostlinného oleje 140 g vlašských ořechů, nasekaných 125 g mrkve (nastrouhané najemno) 100 g třtinového cukru 85 g bezlepkové mouky Schar Universal 80 g okapaného kompotovaného ananasu, nasekaného 2 vejce 1 lžička jedlé sody 1 lžička mleté skořice 3/4 lžičky bezlepkového kypřicího prášku do pečiva 1/4 lžičky drceného hřebíčku 1/4 lžičky muškátového oříšku 1/4 lžičky drceného nového koření(koření lze koupit hotové např. Mixed spice od Marks and Spencer) 1/4 lžičky soli máslo na vymazání formy Krém: 200 g smetanového sýru, použila jsem lučinu (pokojové teploty) 125 g změklého másla 100 g moučkového cukru Na ozdobu: sušené ovoce - např. papája, ananas, rozinky ořechy - blanšírované pistáciové ořechy, pekanové ořechy mrkvičky z marcipánu - 50 g marcipánu, zelené a oranžové barvivo



POSTUP

Korpus: Troubu předehřejeme na 180 °C. Dno i boky dortové formy, nejlépe o průměru 18 cm, vyložíme pečícím papírem.

Do velké mísy prosijeme mouku se sodou, práškem do pečiva, kořením a solí a přimícháme cukr. V jiné míse prošleháme vejce s olejem a vlijeme do suché směsi. Promícháme. Přidáme ořechy, ananas a mrkev a znovu zamícháme. Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme 40  - 50 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí.

Upečený korpus necháme ve formě trochu vychladnout a pak překlopíme na mřížku a necháme vychladnout úplně.

Krém: Elektrickým šlehačem šleháme máslo až zbělá. Trvá to tak 5 minut. Zašleháme sýr, potom cukr. Vychlazený dort podélně prokrojíme. Jeden plát těsta dáme na servírovací tác, pomažeme vrstvou krému, přiklopíme druhý plát a namažeme zbytkem krému.

Zdobíme dle fantazie sušeným ovocem a ořechy nebo marcipánovými mrkvičkami, které jsme vyrobili z marcipánu. Kdo má strach, že poměrně nízký korpus nedokáže prokrojit, tento krok vynechá a všechen krém natře na vršek dortu.

 

   

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

0 h 30 min

Hodnocení

3.7x
(Hodnotilo 25 lidí)

Kategorie