Infolinka 541 212 450

Perníkové řezy s krémem a ořechovou krustou - bez lepku, laktózy, sóji, kukuřice

INGREDIENCE

Na perníkové placky: 400 g směsi Bake and Cake (Adveni) + na podsypání 170 g bezlaktózového másla nebo Stelly 150 g třtinového cukru 2 celá vejce 50 g karobové mouky (Adveni) 2 lžíce tmavého medu 1 lžíce perníkového koření bez lepku 2 lžičky jedlé sody špetka soli případně na doředění těsta bezlaktózové či rostlinné mléko Na ořechovou krustu: 300 g nahrubo posekaných vlašských nebo jiných ořechů 120 g bezlaktózového másla nebo Stelly 50 g třtinového cukru 3 lžíce medu Na promazání: 250 ml bezlaktózového mléka 200 g pikantní marmelády (rybízová nebo višňová) 150 g bezlaktózového másla pokojové teploty 5 lžic bezlaktózového mléka smíchaných se dvěmi lžícemi Tuzemáku 4 lžíce cukru moučka 1 sáček vanilkového pudinku bez lepku 1 lusk pravé vanilky (nemusí být) Tuzemák a bezlaktózové mléko na provlhčení korpusu + meruňkový nebo rybízový džem



POSTUP

Perníkové placky: Suroviny na těsto zpracujeme ve vláčné perníkové těsto, které zabalíme do igelitu a necháme alespoň hodinu odpočinout. Pokud máme těsto suché, doředíme po lžících bezlaktózovým mlékem. Po zchladnutí těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme na dvou pečících papírech posypaných trochou mouky dvě placky o rozměrech cca 20 x 30 cm. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 10 minut. Po upečení necháme vychladnout na mřížce s podkladovým papírem a plechem. Upečeme pouze jednu, druhou prozatím necháme neupečenou.

Krém: Nejprve si uvaříme pudink - z 250 ml mléka, vanilkového cukru a Tuzemáku. Necháme za stálého míchání vychladit na pokojovou teplotu. Zchladlý pudink vyšleháme s kousky másla v hladký krém (pokud by byl pudink puckatý, přeceďte ho přes síto).

Ořechová krusta: Cukr si rozpustíme v pánvi na karamel, přisypeme ořechy, bezlaktózové máslo a med. Necháme cca 2 - 3 minuty svařit za stálého míchání. Ořechovou směs naneseme na druhou neupečenou placku a dáme opět na cca 10 - 12 minut péct. Po upečení necháme opět placku na mřížce na pečícím papíře vychladnout.

Dohotovení: První placku bez krusty pokapeme mlékem s rumem pro provlhčení korpusu a pomažeme džemem. Potřeme máslovým krémem. Vrchní díl s krustičkou doslova "opatrně sesuneme" pomocí podkladového papíru na pečení na spodní díl upečeného těsta s džemem a krémem. Necháme vychladit do druhého dne. Krájíme ostrým nožem (kvůli oříškům) na šikmé pruhy a malé čtverečky. Jako cukroví pečeme cca 3 - 5 dní před Vánocemi.

Autorka: Radka Vrzalová

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

5.0x
(Hodnotilo 1 lidí)

Kategorie