Infolinka 541 212 450

Pohankový chléb - bez lepku a mléka

INGREDIENCE

500 g pohankové mouky (na obrázku je chléb s 350 g pohankové a 150 g jáhlové mouky) 350 ml vlažné vody 2 vejce 2 lžíce oleje 2 lžičky sušeného droždí 2 lžičky cukru 1 lžička soli 1 lžička octa



POSTUP

Droždí a cukr nasypeme do vlažné vody, dobře promícháme a necháme 10 min stát. Do misky rozbijeme vejce, přidáme olej a vyšleháme do pěny. Do jiné mísy nasypeme mouku - do dolíku dáme sůl, vaječnou směs, ocet a připravený kvásek. Dobře promícháme vařečkou, hotové těsto připomíná jakoby klasické kynuté a odkapává z vařečky. Pokud je to moc husté, stačí přikápnout vodu. Těsto nalijeme do formy vymazané olejem (já dávala do formy na biskupský chlebíček). Dáme buď do pytle, nebo přikryjeme mastnou folií. Necháme na teplém místě vykynout - u mě to trvalo necelou hodinku. Poté můžeme vršek posypat semínky a dáme do trouby předehřáté na 190 st. (v horkovzdušné) a pečeme cca 25 - 30 min.

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

2 h 0 min

Hodnocení

3.9x
(Hodnotilo 16 lidí)

Kategorie