Infolinka 541 212 450



Intolerance potravin a anafylaktické šoky

Otázka:

No já bych ještě dodala k minulému dotazu, že se mě týká něco podobného. Mám to s lepkem a ten česnek mi také nedělá dobře. Zjišťovala a vyšetřovala jsem co se dalo, ale na nic se nepřišlo. Bylo mi řečeno, že je to intolerance, i když jsem byla asi 5krát na pohotovosti analfatickým šokem. Radila bych vyhýbat se jen tomu, po čem vám není prokazatelně dobře. Nezkoumat- to potom vážně hraničí s psychikou a pak nebudete moct jíst nic.. A také jednou za rok aspoň- vyzkoušet, zda vás ta intolerance nepřešla. Mě to potkalo po dlouhodobém stresu a oslabené imunitě ze zánětů dutin. Takže bych hlavně doporučila posílit imunitu, sportovat, nestresovat se a jednou za čas potom vyzkoušet, zda vás to nepřešlo. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že jsem analfatických šoků měla již hodně a pokud máte léky, tak vám nic nehrozí- já jsem je všechny přežila i bez nich:D ( bTW.! šoky jsem vždy měla po požití potravin, které nesmím s ostrým kořením nebo při velké únavě až vyčerpání. Koření nějak zesiluje alerg. reakci. Tak na to si dávejte pozor- přestaňte tolik kořenit jídla a uvidíte:)

Tazatel:

Dana

Odpověd:

Dobrý den, Dano,

podle Vašeho popisu se u Vás zřejmě jedná o tzv. histaminovou intoleranci některých potravin. Pokud pozřete jídlo, které buď samo obsahuje velké množství histaminu, nebo v těle provokuje jeho vylučování, spustí se reakce podobná reakci alergické - někdy až anafylaktický šok. Pikantní jídla opravdu mohou příznaky zhoršovat, stejně tak vyčerpání organizmu.

Opatrně ale s tím zkoušením alergenů. Zatímco u "klasické" alergie si tělo opravdu může navyknout (princip alergenové vakcinace), histaminová intolerance je způsobena nedostatkem určitého enzymu, který může být trvalý.

Držíme palce, a pokud máte různých zajímavých zážitků více, určitě se o ně podělte s ostatními čtenáři - po přihlášení můžete do našeho Magazínu vkládat články.

Michal, ProAlergiky.cz