Infolinka 541 212 450



Může se alergie na lepek vyléčit?

Otázka:

Dobrý den, obracím se na Vás pro radu a druhý názor, než se z dlouhodobé dovolené vrátí můj lékař na imunologii. Před dvěma lety se vystupňovali mé problémy s imunitou (byla jsem nemocná 2x do měsíce), zažívací problémy, i přes dostatečné množství přijímaných potravin ztráta na váze, problémy s pletí. Vyměnila jsem imunologa, který mě nechal projít "kolečkem" vyšetření. Největší podezření měl nakonec na onemocnění ve spojitosti s lepkem. Dle výsledků krevních testů vyloučil celiakii a vyzkoušeli jsme bezlepkovou dietu. Veškeré potíže odezněly. Stanovil, že se bude jednat buď o citlivost na lepek nebo nějakou formu alergie - přecitlivělosti - na lepek. Poslední rok a půl jsem dietu dodržovala, bylo mi dobře, bez problémů, proto mě ani nenapadlo ji přerušovat. Před třemi týdny jsem se ovšem dostala na dovolené do situace, že pokud bych nesnědla "normální" jídlo, neměla jsem, co jíst. Avšak světe div se - očekávané potíže se nedostavily. Od té doby stále zkouším po menších dávkách lepková jídla, stále bez problémů. Ukončuji 1. trimestr těhotenství. A mé otázky jsou následující: Je možné, že se alergie/ citlivost "vyléčila" tím, že jsem dodržovala dietu delší dobu? Neexistuje riziko, že by mohlo být ohrožené miminko, pokud budu jíst normální věci a dietu přestanu dodržovat? Se srdečnými pozdravy a díky za odpověď!

Tazatel:

Tereza Hamplová

Odpověd:

Dobrý den,

s vysokou pravděpodobností se nejedná o celiakii, neboť ta by byla potvrzena dostupnými vyšetřeními.

V případě celiakie by byla i nutná celoživotní důsledná dieta.

U jiných forem intolerance či zvýšené citlivosti na lepek není nutná celoživotní důsledná dieta. Ve většině případů po znovuzavedení lepku do stravy je tento dobře tolerován.

Pokud při konzumaci lepku nemáte žádné potíže, nevidím důvod, proč  setrvávat na bezlepkové dietě. Zvláště v těhotenství je důležitá pestrá strava.  

Potraviny s obsahem lepku - obilniny ve správné úpravě - obsahují spoustu důležitých vitamínů a minerálních látek.

Nemáte-li vy potíže, pak ani vaše miminko nebude “ohrožené”.

S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.