Otázka:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat... Vypozoroval jsem na sobě nesnášenlivost některých mléčných výrobků, což se projevuje nadýmáním a plynatostí po cca hodině od konzumace. Na alergologii mi testy z krve vyšly negativně (IgE na frakce mléka v normálu), čímž se vyloučila alergie. Bude se tedy jednat nejspíš o intoleranci, kterou mi ale alergolog nezjistí... Otázka je, zda IBKM či intolerance laktózy. Potraviny, po kterých je nadýmání s plynatostí největší a trvají nejdéle - mléko, tvaroh, syrovátkový protein, sýry camembert a hermelín,.. (vypozoroval jsem možnou souvislost, že po konzumaci těchto potravin se mi další den/obden vytvoří akné na tváři). Potraviny, po kterých jsou problémy minimální (velmi slabá až téměř žádná plynatost) - tvrdé sýry (gouda, eidam,..), mozzarela, bílý jogurt, pravé máslo, hydrolyzovaný syrovátkový protein,.. Dá se z tohoto vyčíst, co by mohlo být tím problémem? Podle mého je na vině intolerance laktózy (nedostatek enzymu laktáza), ale chtěl bych si ověřit, zda to nemůže být IBKM, a pokud ano, jaká mléčná složka (syrovátka, kasein) mi může vadit? Na koho se obrátit, pokud bych chtěl zjistit 100%ní příčinu? PS: Máma trpí ABKM (ano, opravdu alergií) Předem moc děkuji za odpověď.
Tazatel:
Ondra