Infolinka 541 212 450



Co znamená zvýšená hodnota deaminovaného gliadinu ve třídě IgA?

Otázka:

Dobrý den, mám prosím dotaz. Hodnotu gliadinu deaminovaného v IGA jsem měla 154,2 (označené jako patologické)-referenční meze bohužel nemám,hodnoty v IGG jsem měla 1,9..mám z toho chápat,že se jedná o problém s lepkem? a vysadit ho?

Tazatel:

Míša

Odpověd:

Dobrý den,

při zvýšených hodnotách deaminovaného gliadinu ve třídě IgA byste měla podstoupit další vyšetření ke zjištění, zda trpíte celiakií (tedy nesnášenlivostí lepku).

Tato hodnota je pouze jedním z ukazatelů podezření na celiakii a je potřeba diagnostiku zpřesnit.

Měla byste být vyšetřena na gastroneterologii, kde vám provedenou gastroskopii, včetně odebrání kousku sliznice na histologii - dle tohoto výsledku pak budete mít jistotu, zda celiakií opravdu trpíte.

Je důležité v této fázi vyšetřování lepek nevysazovat a pokračovat v běžné konzumaci stravy, jak jste zvyklá. Pokud byste totiž teď lepek vysadila, následná vyšetření by mohly být falešně negativní. Doporučuji tedy vyčkat na konečnou diagnozu.

S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.