Infolinka 541 212 450



Je nutné při potvrzené potravinové alergii dané potraviny vyřadit z jídelníčku?

Otázka:

Dobry den, Mam takovy mozna kuriozni dotaz. Mam celiakii, coz je samo o sobe dost omezujici a k tomu potvrzenych nekolik potravinovych ALERGII (mj. Kravske mleko, banany, orechy, vejce, hrach, mrkev, jablka, soja). Je pomerne tezke drzet pestrou stravu s temito omezenimi a tak se chci zeptat - po nekterych z uvedenych potravij, na nez mam alergii mi je lehce tezko, ale neni to neunosne. Ma potravinova alergie na telo vliv i jiny, nez ze mi je trochu spatne? Je to nebezpecne nebo pouze neprijemne? A zaroven - jake je vyuziti organismem potraviny, na niz jsem alergicka? Ma smysl potravinu vubec konzumovat? Predem dekuji za odpoved, doufam, ze otazka je srozumitelna.

Tazatel:

Kateřina Havrdová

Odpověd:

Dobrý den, 

důležité pro vás je, zda máte opravdu alergii na uvedené potraviny, či zda vám alergie na uvedené potraviny vyšla pouze z testů.

Výsledky alergologických testací nemusí nutně znamenat, že alergií na danou potravinu trpíte. Pokud danou potravinu konzumujete bez potíží a alergických příznaků, pak ji nemusíte vyřazovat ze stravy a v její konzumaci pokračovat.

To, zda vám daná potravina působí alergické potíže, lze nejlépe vysledovat pomocí tzv. eliminačně-provokačního testu - danou potravinu striktně vyřadíte z jídelníčku cca na 3 týdny a pak ji v malé dávce opatrně do  jídelníčku zase zavedete. Pokud vám potíže po vyřazení potraviny z jídelníčku vymizí nebo pokud se potíže po znovunasazení do jídelníčku vrátí, pak je dobré potravinu na přechodnou či trvalou dobu vyřadit.

Máte-li tedy prokázanou alergii na určitou potravinu (hlavně podle příznaků), pak se potíže po každé konzumaci postupně zhoršují. Nejde jen o samotné projevy alergie (průjem, bolesti břicha, otoky, kožní problémy), ale jak píšete, jejich konzumace může být nebezpečná a potravinu je třeba vyřadit a nemá smysl ji tedy konzumovat.

S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.