Infolinka 541 212 450



Silná senzibilizace na CCD znak

Otázka:

Dobrý den.V poslední době půl roku jsem zhubla na váhu 40 kilo. Mám potíže s trávením , průjmy a nadýmání . Biopsií tenkého střeva mi byla potvrzena střevní lymfocytóza.Je vyloučena celiakie. IgA IgG IgM jsou v normě. Celkové IgE je365. Na alergologii mám potvrzenu hraničně alergii na lískový ořech a silnou senzibilizaci na CCD znak ..což je polysacharidová složka bílkovin( 10,5).Vůbec tomu nerozumím...Chci se zeptat, zda jdou ještě nějak specifikovat jednotlivě ty polysacharidové složky dalším testováním. A dále jaká je souvislost s nálezem na střevě. Bude se to zhoršovat pokud nebudu držet dietu, která je prý v tomto případě celkem nemožná? Varianta druhá je užívání Nalcromu, ale je otázka jestli to je řešení. Současně totiž špatně snáším mléčné výrobky zvláště v kombinaci s cereáliemi. Alergii však nemám. Tak trochu si nevím rady. Jedná se o vyloučení obilovin, pečiva , brambor, luštěnin, semen, ořechů ,těstovin, rýže ze stravy? Nikde jsem na tuto problematiku nenarazila. Děkuji za odpověd. Ivana

Tazatel:

Ivana

Odpověd:

Dobrý den,

CCD znak je parametr, který ukazuje na zkříženou reaktivitu mezi jednotlivými alergeny. V praxi se využívá hlavně při diagnostice alergie na včelí a vosí bodnutí.

Souvislost se střevní lymfocytózou nemusí být žádná.

Stran alergie na potraviny - dostupná krevní vyšetření, krevní testy nám nedávají vždy jasnou odpověď. Máte-li podezření na alergii na konkrétní potravinu, pak nejprůkaznější odpověď dává eliminačně-provokační test. To znamená, že danou potravinu striktně na 3 týdny vyřadíte z jídelníčku a poté postupně znovu ochutnáte. Pokud vaše potíže po vynechání dané potraviny vymizí nebo potíže znovu nastoupí po znovuzavedení potraviny, pak je nutné danou potravinu z jídelníčku minim na půl roku vyřadit.

Na základě pouze CCD pozitivity není potřeba držet žádnou konkrétní dietu, dietu bych zvažovala jen v případě prokázané alergie na konkrétní potravinu.

Vzhledem k tomu, že u vás byla prokázána atopie (sklon reagovat alergicky), zvážila bych pravidelné užívání antihistaminik (léků proti alergii) nebo vámi uvedeného Nalcromu na přechodnou dobu a dále dle zhodnocení efektu léčby.

Ve vašem dotazu nepíšete, zda jste potíže konzultovala na gastroenterologii - doporučuji obrátit se na konzultaci i tam.

S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.