Infolinka 541 212 450



Konzumace pšeničného škrobu (maltodextrinu) při alergii na pšenici

Otázka:

Dobrý den. Byla mi zjištěna alergie na pšenici. Krom výrobků z ní vyrobené vím, že musím dávat pozor též na pšeničný škrob, který obsahují třeba i bezlepkové potraviny. Zajímalo by mne ale, jak je to s Dextrózou, či Maltodextrinem v potravinách, které se vyrábějí z pšenice, nicméně nejsou označené jako alergen. Za info mnohokrát děkuji Lebedová Barbora

Tazatel:

Barbora Lebedová

Odpověd:

Dobrý den, paní Lebedová,

při alergii na pšenici je rozhodující, jestli určitý pšeničný škrob obsahuje zbytky pšeničných bílkovin, které mohou vyvolat imunitní reakci. To záleží na způsobu jeho výroby. Pšeničný škrob používaný v bezlepkových potravinách je takzvaně deproteinovaný, tedy zbavený zmíněných bílkovin.

Čistá dextróza (glukóza, hroznový cukr) ani maltodextrin, používaný jako přírodní sladidlo a zdroj rychlé energie, se považují za bezpečné. Je totiž velmi nepravděpodobné, že by obsahovaly bílkoviny v množství schopném vyvolat nějakou reakci. Proto je výrobci v Evropě nemusejí označovat jako alergeny, i kdyby byly vyrobeny z pšenice. 

Mějte se pěkně,

Michal Závacký, ProAlergiky.cz