Infolinka 541 212 450



Komplikovaná, ale hraniční potravinová alergie

Otázka:

Dobrý den, mám autoimunitní onemocnění štítnice nyní TSH 0,301 užívám 125 Letrox denně a po covidu mám oslabenou imunitu, přidružily se mi zkřížené alergie. Tedy alergie na léky, pelyněk 027 kU/l hraniční, vaj. žloutek 0,47kU/l a bílek 0,59 kU/l slabě pozitivní, pšenice hraniční 0,15kU/l, kravské mléko negativní, jablko hraniční 0,13kU/l a intolerance na kasein IgG 2,93 IgA 3,16(0,00-1,00) ovalbumin IgG 2,48 IgA 1,23(0,00-1,00) a soju IgG 3,32 IgA 1,33(0,00-1,00) anti-kravské mléko IgM 0,57 negativní,IgA 0,97(0-10000) hraniční, IgG 1,5 pozitivní(0-10000) a anti-gliadin IgA 0,53 negativní, IgG 2,65 pozitivní. Znamenají tyto hodnoty, že mám intoleranci na lepek? Slyšela jsem, že když je intolerance na laktózu, tak vyjde automaticky pozitivita na lepek, ale nemusím mít na něj nesnášenlivost! Mohu jablko a pšenici, když jsou hodnoty hraniční? Žloutek? Mohu např. vaječné těstoviny? Nebo volit raději bezvaječné. Když mám alergii slabě pozitivní. Bílku bych se měla asi vyhýbat, že? Je pravda, že tepelnou úpravou se ve žloutku alergeny zničí? Na sojové boby nemám alergii, mohu tedy potraviny co obsahují sojový lecitin? Nakupuji mléčné výrobky bez laktózy. Protilátky na covid mám IgG 114 pozitivní. Znamená to, že bych další COVID onemocnění mohla prodělat už mírněji? Můj obvodní lékař mi přes můj nesouhlas dal přeočkování tetanu po 10 letech kvůli opařenině a moje reakce byla nepřiměřená, jelikož mi Covid oslabil autoimunitu, teď mám v místě vpichu červený flek 7 cm a tvrdou bulku cca 3 dny po očkování. Leduji postižené místo, snad nehrozí zánět. Může se to tak projevit u těchto alergií? Měla bych se do budoucna vyvarovat očkování na Covid, když mám takové reakce? Předem děkuji za kladnou odpověď.

Tazatel:

Veronika

Odpověd:

Dobrý den, Veroniko,

pokusím se postupně odpovědět na všechny vaše otázky a že jste jimi nešetřila. ;-)

  • Z výsledků, které jste v dotazu uvedla, nevyplývá žádná potravinová intolerance. Viz předchozí dotazy v poradně na téma IgG.
  • Někteří celiaci zároveň v důsledku poškozeného tenkého střeva dočasně trpí sníženou tolerancí laktózy. O jiné souvislosti nevíme.
  • U potravinové alergie se přihlíží nejen k výsledkům krevního testu protilátek IgE, ale i k tomu, zda daná potravina u pacienta skutečně vyvolává nějaké alergické potíže. Záleží na ošetřujícím alergologovi, které potraviny ze slabě pozitivních či hraničních vám povolí či zakáže. 
  • Ano, bílkoviny ve žloutku tepelnou úpravu ztrácejí svou alergenicitu. U bílku záleží na individuální snášenlivosti - viz bod výše.
  • Pokud nemáte alergii na sóju, není pro vás žádným rizikem ani sójový lecitin.
  • Mléčné výrobky se sníženým obsahem laktózy mají smysl jen pro osoby, u kterých je prokázána snížená tolerance vůči tomuto cukru. Diagnostikuje se biopsií tenkého střeva, dechovým nebo genetickým testem na gastroenterologii. 
  • Nejsme specialisté na infekční onemocnění, nicméně zvýšenhá hladina IgG proti koronaviru vám skutečně dává velkou šanci na mírný nebo bezpříznakový průběh nemoci covid-19 v případě další nákazy. 
  • Moderní vakcíny by neměly obsahovat žádné potravinové ani jiné alergeny. Alergická reakce na ně je velmi nepravděpodobná. Krátkodobá bolestivost v místě vpichu je běžný jev, který není příznakem alergie.

Mějte se hezky,

Michal, ProAlergiky.cz