Dobrý den, jsem alergička v současné době hlavně s potravinovou alergií, moje alergoložka mi doporučila Vaši poradnu. V dětství jsem měla spíše reakce na alergeny typu roztoči, peří, pyly, seno. Postupem času se mi alergie přeměnila na potraviny, které postupně přibývají - mák, sezam, lískové ořechy (nyní už veškeré druhy ořechů), fenykl, anýz, až v 17 letech mi alergie vyvrcholila anafylaktickým šokem po požití rýže (do tohoto okamžiku jsem ji běžně a bez problémů jedla). A rýže se týká i můj dotaz. Nevím, jak se zachovat u mé 3 měsíční dcerky až přijde období příkrmů, rýže nebo její složky jsou v řadě dětských kaší, mlék, příkrmů, atd. Ostatní potraviny jí z jídelníčku bez problémů můžu vynechat a pokud vím ani nejsou vhodné pro malé děti (mák, ořechy). Mám strach, aby se u ní alergie neprojevila bez varování pokud jí rýži budu podávat, tak jako to bylo v mém případě a u dítěte je reakce většinou mnohem rychlejší a nedokáže si říct, že mu není dobře. Můžete mi poradit jestli podávat dítěti tyto potencionální alergeny? A jak se zachovat i do budoucna, mám s ní preventivně vyhledat alergologickou poradnu? Ještě doplňuji, že dosud je plně kojená a žádnými projevy alergie netrpí (např. atopický ekzém) a její otec alergik není.
Odpověď
Dobrý den, paní Ryglová,
myslím, že se nemusíte rýže u Vaší dcerky obávat. I kdyby zdědila nějaké sklony k alergii (což už by se pravděpodobně nějak projevilo, například atopickým ekzémem nebo zažívacími potížemi), nedědí se alergie na konkrétní alergen.
Proto Vám doporučuji dceřin jídelníček nijak nepřizpůsobovat. Postupujte podle toho, co se radí všem ostatním dětem při zavádění příkrmů. Z hlediska prevence alergie je dobré, když se dítě s potenciálními alergeny setká už poměrně brzy. Například s lepkem už na začátku 5. měsíce a s mlékem a vejci od 6. měsíce. U ořechů, semínek a ryb spíše závisí na rozkousatelnosti a stravitelnosti dané potraviny.
Více v článku Jak ovlivnit vznik alergií u dětí.
Mějte se hezky,
Michal Závacký, ProAlergiky.cz