Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Testy pro potvrzení histaminové intolerance

Dobrý den, po několika letech bych Vás opět chtěla poprosit o radu, resp. o pohled tentokrát na problematiku histaminové intolerance. Přibližně od roku 2019 s kratšími či delšími pauzami bojuji s nechutenstvím, často s výraznou žaludeční nevolností (a to tak, že je období, kdy je mi téměř dobře a mohu jíst takřka normálně a období, kdy je mi bez ohledu na pozřené potraviny nevolno několik dní až týdnů).

Absolvovala jsem několik gastro vyšetření, která byla víceméně v pořádku, stejně tak nové odběry krve na alergie, apod. Narozdíl od roku 2019, kdy mi v jistém zařízení na základě testů IgG doporučili vynechat veškeré mléčné výrobky (které mi nikdy problémy nedělaly) a já je kvůli tomu pak ze strachu nejedla 3 roky, mi letos (tentokrát ve fakultní nemocnici) dělali poměrně rozsáhlé imunologické vyšetření, kde žádné potravinové intolerance nevyšly, nicméně v testu objevila hodnota HIT 34 (nevím, co přesně číslo znamená, resp. čeho přesně je 34), což paní imunoložka interpretovala jako sníženou degradační kapacitu histaminu, která může souviset s histaminovou intolerancí a doporučila mi na několik týdnů nízkohistaminovou dietu.

A já se chci zeptat na následující věc. Je prosím jisté, že na základě této hodnoty HIT mám? Jde mi o to, že jsem nikdy nezaregistrovala potíže po požití "zakázaných" rajčat, špenátu, sóji, citrusů, oliv a dalších potravin či nápojů (například čaj, který piji denně) údajně bohatých na histamin (seznamy se celkem rapidně liší web od webu), resp. ne v daném časovém horizontu - dočetla jsem se totiž, že obtíže nastávají v řádu minut až hodin po konzumaci (je to prosím pravda?) a mně se to skutečně nestalo, o to víc mě tento výsledek udivuje. Doporučenou dietu samozřejmě zkusím, nechci se vzpírat lékařskému doporučení, nicméně je mi to velice divné. Ještě jsem totiž před pár dny partyzánsky požila nalačno velké rajče, odpoledne snědla sójový jogurt a večer tvrdý sýr a s napětím očekávala katastrofu, ale nic se nekonalo. Prosím, je takový test/ jeho výsledek průkazný pro stanovení diagnózy "histaminová intolerance"?

A je vám případně znám ještě jiný typ testu, který bych mohla/měla absolvovat? Může se histamin z potravin kumulovat v těle třeba několik dnů až týdnů - třeba při pravidelném požívání rajčat - a způsobit trávicí potíže třeba až s větším zpožděním (to je totiž jediná varianta, která mě napadá)?

Můj poslední dotaz je skutečně "alergologický" - v tom samém testu mi vyšly "molekulární alergeny" na břízu a na rMal d1/jablko PR10: 3/3, 61) , rMal d4/jablko - profilin:0/<0,10. Zatímco u břízy se neopovažuji hádat, u jablek mám opět téměř 100% jistotu, že po něm obtíže nemám, jím je skoro každý den. Omlouvám se za delší dotaz(y). Budu moc vděčná za další názor. Moc děkuji!!! Nina

Nina

Odpověď

Dobrý den, Nino,

děkujeme vám za opětovnou důvěru. Na základě vámi uvedeného údaje bohužel nejsme schopni vám říct, zda trpíte, nebo netrpíte histaminovou intolerancí. Dokonce mi ani z popisu není zřejmé, jaký test jste absolvovala. Diagnózu může opravdu stanovit pouze ošetřující lékař. A i ten to bude mít těžké, protože dostupné diagnostické metody jsou zatím dosti nepřesvědčivé, nejednoznačné.

Většinou je potřeba zkombinovat více diagnostických postupů, aby se našla odpověď. Například se dá změřit koncentrace DAO (diaminooxidáza – enzym odbourávající histamin) v krevní plazmě (i když průkaznější by byla koncentrace v tenkém střevě). Určitě pomáhá mít "zakázané" potraviny stanovené eliminačně expozičním testem, protože dokonce i lidé s prokázanou histaminovou intolerancí bez potíží snášejí některé potraviny zvyšující hladinu histaminu v těle. Určité predispozice může odhalit genetický test. 

Pokud lékař hovoří o snížené degradační kapacitě histaminu, má zřejmě na mysli to, že tělo není dostatečně rychle schopno odbourávat histamin vzniklý přímo v těle. Když pak zkonzumujete nějaké potraviny zvyšující hladinu histaminu, mohou se objevit příznaky alergie, nejčastěji zažívací nebo kožní. 

Příznaky obvykle nastupují nejzpozději během několika hodin. Zatímco zažívací potíže za několik hodin odezní, případné kopřivky a ekzémy se mohou zdržet i několik dní. Zpracování histaminu v těle je nepřetržitý proces, pochybuji tedy, že histamin přijatý z potravy by se mohl někde kumulovat a uvolnit se zpožděním. 

Nehutenství a žaludeční nevolnosti bohužel mohou být příznakem celé řady onemocnění, nicméně největší šanci na správnou diagnózu nadále máte na gastroenterologii, potažmo alergologii.

U potravinových alergií a intolerancí platí pravidlo, že bychom se měli vyhýbat pouze těm potravinám, po kterých pociťujeme zdravotní potíže. I kdyby v laboratorních výsledcích stála jasná přecitlivělost. Není totiž výjimkou, že zejména krevní testy bývají falešně pozitivní. Pokud tedy při konzumaci jablka nepociťujete žádné potíže, není důvod si takovou dobrotu odpírat. :-)

Ať se vám daří,
Michal, ProAlergiky

Související dotazy v poradně

Dieta, probiotika a enzym při histaminové intoleranci u malých dětí
Doplňky s kolagenem při histaminové intoleranci
Dotaz k histaminové alergii
Enzym DAO pro malé 16měsíční dítě

Související články

Histaminová intolerance - diagnostika a příznaky
Léčba histaminové intolerance
Tolerance histaminu - individuální záležitost

Produkty, které pomáhají

Kompletní nabídka:
Doplňky stravy Literatura

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„Vše v naprostém pořádku. Doporučuji“
Ověřený zákazník před 16 hodinami
„Zboží doručeno rychle, bez poškození, nakupuji zde opakovaně.“
Ověřený zákazník včera
„Rychlost dodaní“
Ověřený zákazník před 7 dny