úvod Proalergiky.cz > Poradna > Intolerance potravin a anafylaktické šoky

Odpověď na dotaz

Intolerance potravin a anafylaktické šoky

Dana:

No já bych ještě dodala k minulému dotazu, že se mě týká něco podobného. Mám to s lepkem a ten česnek mi také nedělá dobře. Zjišťovala a vyšetřovala jsem co se dalo, ale na nic se nepřišlo. Bylo mi řečeno, že je to intolerance, i když jsem byla asi 5krát na pohotovosti analfatickým šokem.
Radila bych vyhýbat se jen tomu, po čem vám není prokazatelně dobře. Nezkoumat- to potom vážně hraničí s psychikou a pak nebudete moct jíst nic.. A také jednou za rok aspoň- vyzkoušet, zda vás ta intolerance nepřešla. Mě to potkalo po dlouhodobém stresu a oslabené imunitě ze zánětů dutin. Takže bych hlavně doporučila posílit imunitu, sportovat, nestresovat se a jednou za čas potom vyzkoušet, zda vás to nepřešlo.
Z vlastní zkušenosti mohu říct, že jsem analfatických šoků měla již hodně a pokud máte léky, tak vám nic nehrozí- já jsem je všechny přežila i bez nich:D ( bTW.! šoky jsem vždy měla po požití potravin, které nesmím s ostrým kořením nebo při velké únavě až vyčerpání. Koření nějak zesiluje alerg. reakci. Tak na to si dávejte pozor- přestaňte tolik kořenit jídla a uvidíte:)

Odpověď:

Dobrý den, Dano,


podle Vašeho popisu se u Vás zřejmě jedná o tzv. histaminovou intoleranci některých potravin. Pokud pozřete jídlo, které buď samo obsahuje velké množství histaminu, nebo v těle provokuje jeho vylučování, spustí se reakce podobná reakci alergické - někdy až anafylaktický šok. Pikantní jídla opravdu mohou příznaky zhoršovat, stejně tak vyčerpání organizmu.


Opatrně ale s tím zkoušením alergenů. Zatímco u "klasické" alergie si tělo opravdu může navyknout (princip alergenové vakcinace), histaminová intolerance je způsobena nedostatkem určitého enzymu, který může být trvalý.


Držíme palce, a pokud máte různých zajímavých zážitků více, určitě se o ně podělte s ostatními čtenáři - po přihlášení můžete do našeho Magazínu vkládat články.


Michal, ProAlergiky.cz


 

Podobné:  Potravinová alergie

Datum vložení dotazu:  09.09.2012

Předchozí dotaz  |  Následující dotaz

Položit nový dotaz

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...

Antikoncepce pro alergiky
Antikoncepce pro alergiky

Nikdy vás nenapadlo, že existuje spojitost mezi potravinovou alergií, intolerancí a...

Poradna 515 odpovědí

Poslední dotaz: Dobrý den. Byla mi zjištěna alergie na pšenici. Krom výrobků z ní vyrobené vím, že musím dávat pozor též na pšeničný škrob, který obsahují třeba i...

Zobrazit poradnu