úvod Proalergiky.cz > Poradna > Alergie na obiloviny - co můžu jíst

Odpověď na dotaz

Alergie na obiloviny - co můžu jíst

Gábina:

Dobrý den,
trpím zkříženou alergií mezi potravinami a pyly - velké množství potravin - mimo jiné pšenice, ječmen, žito, kukuřice, oves. Vyhýbám se i kukuřičnému a bramborovému škrobu - je to vůbec nutné? Je alergie na brambory a kukuřici automaticky spojená s alergií na tyto škroby? Po tepelném zpracování by měl alergen z brambor "vymizet" - zmizí tak tedy i ten bramborový škrob a co ten kukuřičný ?(např. bezlepkovém pečivu je kukuřičný či bramborový škrob - mohl alergen po tepelném zpracování "vymizet"?) V případě alergií na již zmiňované obiloviny, je vhodné zkusit např. jáhly nebo amarant? Bojím se negativní reakce... Mohl by být vhodnou alternativou (při pečení apod.) např. tapiokový škrob (což nevím, když je to něco jako naše brambora) nebo xantanová či guarová guma ? - Ráda bych začala jíst konečně nějaké pečivo. Děkuji za odpověď a přeji pěkné dny.

Odpověď:

Dobrý den, Gábino,


všechny obiloviny, které jste vyjmenovala, patří do jedné botanické čeledi - lipnicovité. Evidentně Vám vadí nějaká bílkovina, která je pro všechny společná. Předpokládám, že co se týče Vaší pylové alergie, vadí Vám především trávy a obiloviny, v jejichž pylech se nacházejí podobné alergeny. Pokud tomu tak je, poraďte se se svým alergologem o možnosti vakcinace proti této pylové alergii. Jakmile začne Váš imunitní systém tolerovat obilné pyly, může začít tolerovat i obiloviny v potravě.


Pokud nemáte alergii na brambory, bramborovému škrobu se určitě vyhýbat nemusíte. Co se týká škrobů a sladidel vyrobených z kukuřice, záleží na intenzitě Vaší alergie. Tyto výrobky obsahují alergizujících kukuřičných bílkovin poměrně málo, takže pokud Vám jejich konzumace nezpůsobuje žádné zdravotní potíže, nemusíte je eliminovat. Neřiďte se pouze výsledky alergologických testů. U obilovin se obecně nedá spoléhat na rozklad jejich alergenů teplem.


Do čeledi lipnicovitých patří také proso (jáhly) a rýže, ale ta alergizuje velmi málo. Pseudoobiloviny jako amarant nebo pohanka jsou však pro Vás určitě vhodnou alternativou. Tapiokový škrob se vyrábí z manioků, které nejsou příbuzné našim bramborům. Guar a xantan také nemají s obilovinami ani bramborami nic společného.


Držíme Vám palce!


Michal, ProAlergiky.cz

Podobné:  Potravinová alergie

Datum vložení dotazu:  06.06.2013

Předchozí dotaz  |  Následující dotaz

Položit nový dotaz

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...

Antikoncepce pro alergiky
Antikoncepce pro alergiky

Nikdy vás nenapadlo, že existuje spojitost mezi potravinovou alergií, intolerancí a...

Poradna 506 odpovědí

Poslední dotaz: Dobrý den, již cca od 13 let doposud (momentálně je mi18let) mám alergii na bílkovinu kravského mléka a chtěl bych se zeptat jaké zákazy to obnáší...

Zobrazit poradnu