úvod Proalergiky.cz > Poradna > Možnost konzumace sýrů při alergii na mléko

Odpověď na dotaz

Možnost konzumace sýrů při alergii na mléko

Dalibor:

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat zda při alergii na mléko můžu jíst sýr Cheddar nebo Goudu. Četl jsem, že při zrání sýrů tohot typu dochází ke ztrátě látky která dělá potíže alergikům. Je to pravda?

Odpověď:
Mgr. Michal Závacký

Dobrý den, Dalibore,


tím alergenem jsou mléčné bílkoviny. Ty během kvašení a zrání sýrů nikam nezmizí, pouze může dojít k jejich naštěpení a tím snížení alergenicity ("agresivity" alergenu). V důsledku toho je někteří alergici snášejí. Podobný jev je znám i u jogurtů nebo jiných zakysaných mléčných výrobků. 


Mějte se hezky,


Michal, ProAlergiky.cz

Podobné:  Potravinová alergie

Datum vložení dotazu:  07.06.2020

Předchozí dotaz  |  Následující dotaz

Položit nový dotaz

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Poradna 589 odpovědí

Poslední dotaz: Dobrý den.Moje sedmiletá vnučka se osypala (zřejmě po tuňáku v konzervě)celé tělíčko ,drobná krupice,teplota vyskočila na 38 stupňů,otekly ručičky...

Zobrazit poradnu