1 šálek naklíčené pohanky 1/2 šálku naklíčených mungo fazolek zakysaná smetana nebo jogurt 1 lžička hořčice lahůdkové droždí
1 šálek naklíčené pohanky 1/2 šálku naklíčených mungo fazolek zakysaná smetana nebo jogurt 1 lžička hořčice lahůdkové droždí
Pohanku a mungo v malém množství vody chvíli povaříme. Poté slijeme vodu, necháme okapat a dáme do misky. Přidáme jogurt nebo zakysanou smetanu (použila jsem bezlaktózový jogurt), hořčici a podle chuti lahůdkové droždí. Já dala si 2 polévkové lžíce. Osolíme, opepříme.
Dobrý je k salátu opečený chleba. Pokud chceme jemnější pomazánku, pohanku a klíčky umeleme nebo pomixujeme. Ochutit můžeme i oblíbeným kořením.
Klíčky můžeme koupit nebo nechat naklíčit doma. Pohanka se nechává klíčit loupaná. Nejprve necháme několik hodin namáčet ve vodě, pak vodu slijeme a necháme v zakryté misce 2 - 3 dny klíčít, než začnou lézt klíčky. Každý den 2x propláchneme čistou vodou. Klíčky lépe klíčí v temnu.