Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: náročný
Čas přípravy: 24 h
Zařazení: Chléb
Hodnocení:
Hodnotil 1 člověk
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: polohrubá rýžová mouka
polohrubá kukuřičná mouka
pohanková mouka
voda
sůl
kmín
chlebové koření
Postup přípravy:

Část 1.

Jak na bezlepkový kvásek.

 Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že použité bezlepkové mouky do sebe vsají více vody než žitná a pšeničná mouka.

 Jsme pracující rodina s dvěma dětmi, které navštěvují školku. Bylo tedy pro mne nutné i celý proces trošku naplánovat, aby to vše vyšlo časově. Aby mi například nevyšlo pečení chleba někdy na jednu hodinu v noci.

 Připravte si větší sklenici. Vše je lepší připravovat ve skle. Jelikož dochází k procesu kvašení a pokud byste použili např. mísu z umělé hmoty, je možné, že umělá hmota může pracovat a chemické látky z ní se můžou dostat do těsta. Osobně sama mám radši sklo než umělou hmotu.

 Sklenici nikdy neuzavírejte úplně. Musí do ní proudit vzduch.

 1.  den = sobota 14.5.2017

večer – smíchat 1 lžičku polohrubé mouky kukuřičné a rýžové, 4 lžičky vody. Zamíchat a nechat kvasit 10-12 hodin.

 2.  den = neděle 15.5.2017

ráno - smíchat 1 lžičku polohrubé mouky kukuřičné a rýžové, 4 lžičky vody. Zamíchat a nechat kvasit 10-12 hodin.

večer - smíchat 1 lžičku polohrubé mouky kukuřičné a rýžové, 4 lžičky vody. Zamíchat a nechat kvasit 10-12 hodin.

3.  den = pondělí 16.5.2017

ráno - smíchat 1 lžičku polohrubé mouky kukuřičné a rýžové, 4 lžičky vody. Zamíchat a nechat kvasit 10-12 hodin.

večer - smíchat 1 lžičku polohrubé mouky kukuřičné a rýžové, 4 lžičky vody. Zamíchat a nechat kvasit 10-12 hodin.

4.  den = úterý 17.5.2017

ráno - smíchat 1 lžičku polohrubé mouky kukuřičné a rýžové, 4 lžičky vody. Zamíchat a nechat kvasit 10-12 hodin.

 Po těchto 4 dnech by měl být kvásek dost silný, aby se podařilo upéct chleba. Nelekejte se kyselého odéru kvásku. Ve výsledku v chlebu kyselost nebyla cítit.

 

Část 2.

Příprava a pečení bezlepkového chleba

 4.  den = úterý 17.5.2017

večer – rozkvašení kvásku. Asi 3 lžíce z kvásku (viz část 1.) smíchejte se 120 ml vlažné vody a 150 g bezlepkové mouky. Použila jsem 75g polohrubé mouky rýžové a 75g polohrubé mouky kukuřičné. Mísu přikryjte např. utěrkou a nechte na teplém místě 10-12 hodin kvasit. Těsto by mělo být řidší.

 5.  den = středa 18.5.2017

ráno – další rozkvašení kvásku. Do mísy přidejte 100-120 ml vlažné vody a 150 g bezlepkové mouky. Použila jsem 75g polohrubé mouky rýžové a 75g polohrubé mouky kukuřičné. Vše promíchejte. Mísu přikryjte např. utěrkou a nechte na teplém místě 10-12 hodin kvasit. Těsto by mělo být hustší než u prvního kvašení.

 večer – namočte 50-60g lněných semínek. Nechte chvilku namočené. Trošku zešlemují. Můžete je použít i takto celé, ale já všechna semínka mixuju do prášku. Zbylou vodu jsem slila. Semínka spolu s cca 2 lžičkami kmínu jsem pro jistotu tyčovým mixérem rozmixovala na kaši. Děti by celá semínka totiž jíst neměla. Můžou jim poničit střeva a hlavně, jak celé semínko snědí, tak ho celé vyloučí. Jejich tělo si ze semínek nevezme nic. Pro bezlepkový chleba jsou semínka důležitá. Dodávají chlebu vlhkost a tím chleba vydrží déle.

 Z nakynuté směsi odeberte 3-4 lžíce kvásku pro další pečení. Kvásek můžete skladovat v ledničce. Pokud nebudete péct delší dobu, je dobré kvásek „dokrmit“ moukou a vodou (2 lžičky mouky + 4 lžičky vody).

 Ke směsi přijdete 10g soli a rozmixovaná semínka. Můžete použít i chlebové koření. Dále přidejte 200g bezlepkové mouky. Já použila 60g pohankové mouky, 70g polohrubé rýžové mouky, 70g polohrubé kukuřičné mouky. Vše promíchejte.

 Těsto vlijte do vymazané formy. Moje zkušenost: ač jsem si myslela, že mám formu dostatečně vymazanou, stejně se mi nepodařilo chleba vyklopit. Těsto vespodu se připeklo. Doporučuji tedy použít pečící papír.

 Těsto nechte ve formě kynout 4-5 hodin. Já jsem dala formu do trouby, jen jsem ji zapnula (svítilo světlo) a těsto bylo vykynuté za 3 hodiny.

 Po vykynutí jsem troubu zapnula na 250 stupňů. Nastavila jsem čas na cca 15-20 minut. Poté jsem teplotu snížila na 220 stupňů a pekla zhruba dalších 25-30 minut. Odhadovala jsem podle barvy kůrky.

 Po upečení chleba hned vyklopte z formy a položte na mřížku, aby vychladnul. Pokud by chleba zůstal ve formě, tak by zvlhnul.

 Po vychladnutí chleba zabalte do utěrky a nebo do látkového pytlíku na chleba.

Nikdy nedávejte chleba do igelitu, chleba se v něm zapaří a zplesniví.

 

 

 

 

Autor: Jana Š.

Komentáře k receptu
Božena

28. 7. 2017
23:02

Ted balim chleb, dopekl se, vystydl. Voni a chutna (uloupla jsem si) naaadherne! Namisto 2 lzicek kminu jsem dala jednu kminu a 1/2 koriandru a 1/2 fenyklu.

Pozn. v receptu je v posledni casti, nez dam do formy na kynuti zapomenuto na vodu - bez ni by to asi neslo dat vubec dohromady. Dala jsem ji 160 ml. Ono i do rozkvasovani jsem dala vody vzdy o cca 20-30 ml vice.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Božena

27. 7. 2017
21:26

Pro: Táňa, ProAlergiky.czDekuji za odpoved. Jsem v kvaskovem-bezlepkovem chlebu zacatecnice, vlastne i v kvasku. Dnes, ted vecer, jsem zacla druhou cast receptu, testo bylo, na gram podle receptu, takove huste, dolila jsem tedy 40 ml vody (mozna ze ruzne znacky mouk). Kvasek, co zbyl,muzu zavrit vickem, tedy, ze do nej nebude proudit vzduch a dam do lednice? A az za 5 dnu dam do nej 4 lzice vody a po lzicce ryzove a kukuricne mouky? Diky za rady.

Na oplatku poslu (jen nevim kam, tedy e-mail) zase recept na vlakninove housticky bez lepku, vajec a mleka s podrobnym popisem, ktere se vzdycky povedou. Dcera (22 mesicu) je z peciva jen na nich.
Bozena

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Táňa, ProAlergiky.cz

24. 7. 2017
9:19

Pro: BoženaDobrý den, Boženko,
nejsem sice autorem receptu, ale ano 1. část je pouze příprava jednoho kvásku, kdy 1. den kvásek založíte a každý den k němu přidáváte stejné množství mouk a vody jako tomu bylo první den. Konkrétně tento chléb jsem nepekla, ale předpokládám, že nemusíte použít celý kvásek, který si takto za 4 dny vypěstujete. Určitě Vám ještě zbyde a zase ho můžete „dokrmit" a využít na chléb další a pokud nebudete péct každý den či obden, můžete ho skladovat v lednici, jak uvádí autorka receptu a není třeba jej každý den „dokrmovat". Já většinou pak dokrmuji cca za 5 dnů.
Hezký den, Táňa

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Božena

21. 7. 2017
15:20

Dotaz: 1. cast je tedy priprava jednoho kvasku, kdy jeden den zacnu a dalsi pridavam lzicky mouk?Diky za info, Bozena

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte