úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Jihočeská cmunda (bramborák) - bez lepku, mléka, příp. vajec

Jihočeská cmunda (bramborák) - bez lepku, mléka, příp. vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Přílohy
S masem
Hodnocení:
Hodnotili 2 lidé
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: 500 g brambor (varný typ B)
2 celá vejce nebo 2 lžíce Vegavaja rozpuštěné v 50 ml teplé vody (nabobtnalé)
100 g libové slaniny na kostičky
100 g bezlepkové mouky (kombinace např. rýžové, jáhelné a čirokové nebo zelená Jizerka,Doves Farm červená, Schar mehl Farine)
3 velké prolisované stroužky česneku + lžička soli (rozetřít společně bokem nože na pastu)
1 - 2 lžíce drhnuté majoránky (podle chuti a zvyku)
špetka drceného kmínu

olej nebo sádlo na smažení
kysané zelí jako příloha
Postup přípravy:

Brambory oloupeme, na jemno nastrouháme a případně vymačkáme vodu. Přidáme slaninu, česnekovou pastu se solí, koření a rozkvedlaná vejce nebo Vegavajo. Jako poslední přidáme promíchané mouky, příp. jeden druh mouky (brambory mohou mít různý obsah vody, proto je někdy nutné přidat mouky víc). Těsto by mělo být polotekuté.

Rozpálíme tuk na pánvi a naběračkou naneseme vrstvu těsta, které opatrně od středu do krajů rovnoměrně rozprostřeme. Smažíme na středním plameni cca 2 - 3 minuty z každé strany do zlatavé kůrky. Na talíři osušíme ubrouskem přebytečný tuk a podáváme s kysaným zelím.

Tip: Pro vyšší křupavost můžeme část mouky nahradit kukuřičnou strouhankou nebo sypkou čirokovou extrudovanou kaší.

Autorka: Radka Vrzalová

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte