úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Jihočeská cmunda (bramborák) - bez lepku, mléka, příp. vajec

Jihočeská cmunda (bramborák) - bez lepku, mléka, příp. vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Hlavní jídla s masem
Přílohy
Hodnocení:
Hodnotili 2 lidé
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: 500 g brambor (varný typ B)
2 celá vejce nebo 2 lžíce Vegavaja rozpuštěné v 50 ml teplé vody (nabobtnalé)
100 g libové slaniny na kostičky
100 g bezlepkové mouky (kombinace např. rýžové, jáhelné a čirokové nebo zelená Jizerka,Doves Farm červená, Schar mehl Farine)
3 velké prolisované stroužky česneku + lžička soli (rozetřít společně bokem nože na pastu)
1 - 2 lžíce drhnuté majoránky (podle chuti a zvyku)
špetka drceného kmínu

olej nebo sádlo na smažení
kysané zelí jako příloha
Postup přípravy:

Brambory oloupeme, na jemno nastrouháme a případně vymačkáme vodu. Přidáme slaninu, česnekovou pastu se solí, koření a rozkvedlaná vejce nebo Vegavajo. Jako poslední přidáme promíchané mouky, příp. jeden druh mouky (brambory mohou mít různý obsah vody, proto je někdy nutné přidat mouky víc). Těsto by mělo být polotekuté.

Rozpálíme tuk na pánvi a naběračkou naneseme vrstvu těsta, které opatrně od středu do krajů rovnoměrně rozprostřeme. Smažíme na středním plameni cca 2 - 3 minuty z každé strany do zlatavé kůrky. Na talíři osušíme ubrouskem přebytečný tuk a podáváme s kysaným zelím.

Tip: Pro vyšší křupavost můžeme část mouky nahradit kukuřičnou strouhankou nebo sypkou čirokovou extrudovanou kaší.

Autorka: Radka Vrzalová

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...