úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Lískooříškový chlebík

Lískooříškový chlebík

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 2 h
Zařazení: Chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: 220 - 250 ml vody
200 g bezlepkové mouky Doves Farm Brown breat flour
50 g pohankové mouky
50 g lískových oříšků
1 žloutek
3 lžíce pufované rýže neochucené (Burisony)
1,5 lžíce olivového oleje
1 lžíce sušeného mléka
1 lžička soli
1 lžička vlákniny psyllia
0,5 lžičky cukru
0,5 lžičky chlebového koření
0,5 lžičky guarové gumy
10 g čerstvého droždí

máslo nebo sádlo a kukuřičná krupička na vymazání a vysypání formy
Postup přípravy:

Navážíme si mouky. Dvě lžíce z daného množství použijeme na probuzení kvásku. Ten si připravíme tak, že mouku v menší misce zalijeme 200 ml teplé vody, přidáme droždí, cukr, zamícháme a necháme nabobtnat cca 15 minut.

Vymažeme a vysypeme si menší formu (já použila dvojsrdce velikosti 22 X 17 cm). Pokud zdvojíme dávku, můžeme použít klasickou formu v domácí pekárně.

Oříšky si přepůlíme, polovinu množství si dáme stranou a použijeme na závěr, polovinu ořechů přidáme do mísy s moukou.

Do mísy s moukou přidáme dále sůl, chlebové koření, vlákninu, guarovou gumu, burisony, sušené mléko a probuzený kvásek.

Směs zamícháme, přidáme olej a podle konzistence je možné po lžíci přidat ještě vodu.

Směs ručním mixérem s hnětacími háky promícháme, stěrkou setřeme strany mísy a přidáme na bochánek. Utěrkou přikryjeme mísu a necháme kynout na teplém místě - podle teploty okolí cca 1 až 1,5 hodiny.

Nakynuté těsto přendáme stěrkou do formy, uhladíme, pomažeme vršek rozkvedlaným žloutkem a dozdobíme zbylými oříšky.

Dáme péct do předehřáté trouby a pečeme při 200 °C cca 50 minut.

Chléb zkoušíme špejlí. Po upečení necháme vychladnout ve formě.

Přeji dobrou chuť.

Autor: MaruškaL

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte