úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Lískooříškový chlebík

Lískooříškový chlebík

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 2 h
Zařazení: Domácí chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: 220 - 250 ml vody
200 g bezlepkové mouky Doves Farm Brown breat flour
50 g pohankové mouky
50 g lískových oříšků
1 žloutek
3 lžíce pufované rýže neochucené (Burisony)
1,5 lžíce olivového oleje
1 lžíce sušeného mléka
1 lžička soli
1 lžička vlákniny psyllia
0,5 lžičky cukru
0,5 lžičky chlebového koření
0,5 lžičky guarové gumy
10 g čerstvého droždí

máslo nebo sádlo a kukuřičná krupička na vymazání a vysypání formy
Postup přípravy:

Navážíme si mouky. Dvě lžíce z daného množství použijeme na probuzení kvásku. Ten si připravíme tak, že mouku v menší misce zalijeme 200 ml teplé vody, přidáme droždí, cukr, zamícháme a necháme nabobtnat cca 15 minut.

Vymažeme a vysypeme si menší formu (já použila dvojsrdce velikosti 22 X 17 cm). Pokud zdvojíme dávku, můžeme použít klasickou formu v domácí pekárně.

Oříšky si přepůlíme, polovinu množství si dáme stranou a použijeme na závěr, polovinu ořechů přidáme do mísy s moukou.

Do mísy s moukou přidáme dále sůl, chlebové koření, vlákninu, guarovou gumu, burisony, sušené mléko a probuzený kvásek.

Směs zamícháme, přidáme olej a podle konzistence je možné po lžíci přidat ještě vodu.

Směs ručním mixérem s hnětacími háky promícháme, stěrkou setřeme strany mísy a přidáme na bochánek. Utěrkou přikryjeme mísu a necháme kynout na teplém místě - podle teploty okolí cca 1 až 1,5 hodiny.

Nakynuté těsto přendáme stěrkou do formy, uhladíme, pomažeme vršek rozkvedlaným žloutkem a dozdobíme zbylými oříšky.

Dáme péct do předehřáté trouby a pečeme při 200 °C cca 50 minut.

Chléb zkoušíme špejlí. Po upečení necháme vychladnout ve formě.

Přeji dobrou chuť.

Autor: MaruškaL

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...