úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Lískooříškový chlebík

Lískooříškový chlebík

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 2 h
Zařazení: Domácí chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: 220 - 250 ml vody
200 g bezlepkové mouky Doves Farm Brown breat flour
50 g pohankové mouky
50 g lískových oříšků
1 žloutek
3 lžíce pufované rýže neochucené (Burisony)
1,5 lžíce olivového oleje
1 lžíce sušeného mléka
1 lžička soli
1 lžička vlákniny psyllia
0,5 lžičky cukru
0,5 lžičky chlebového koření
0,5 lžičky guarové gumy
10 g čerstvého droždí

máslo nebo sádlo a kukuřičná krupička na vymazání a vysypání formy
Postup přípravy:

Navážíme si mouky. Dvě lžíce z daného množství použijeme na probuzení kvásku. Ten si připravíme tak, že mouku v menší misce zalijeme 200 ml teplé vody, přidáme droždí, cukr, zamícháme a necháme nabobtnat cca 15 minut.

Vymažeme a vysypeme si menší formu (já použila dvojsrdce velikosti 22 X 17 cm). Pokud zdvojíme dávku, můžeme použít klasickou formu v domácí pekárně.

Oříšky si přepůlíme, polovinu množství si dáme stranou a použijeme na závěr, polovinu ořechů přidáme do mísy s moukou.

Do mísy s moukou přidáme dále sůl, chlebové koření, vlákninu, guarovou gumu, burisony, sušené mléko a probuzený kvásek.

Směs zamícháme, přidáme olej a podle konzistence je možné po lžíci přidat ještě vodu.

Směs ručním mixérem s hnětacími háky promícháme, stěrkou setřeme strany mísy a přidáme na bochánek. Utěrkou přikryjeme mísu a necháme kynout na teplém místě - podle teploty okolí cca 1 až 1,5 hodiny.

Nakynuté těsto přendáme stěrkou do formy, uhladíme, pomažeme vršek rozkvedlaným žloutkem a dozdobíme zbylými oříšky.

Dáme péct do předehřáté trouby a pečeme při 200 °C cca 50 minut.

Chléb zkoušíme špejlí. Po upečení necháme vychladnout ve formě.

Přeji dobrou chuť.

Autor: MaruškaL

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...