úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Medový beránek s jablky

Medový beránek s jablky

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h 30 min
Zařazení: Velikonoční beránek
Hodnocení:
Hodnotilo 96 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 350 g hladké bezlepkové mouky (použila jsem Schar mix C – Kuchen und Kekse)
200 ml oleje
100 g cukru krupice nebo třtinového cukru
4 vejce
2 jablka střední velikosti
50 ml rumu
50 g rozinek
50 g vlašských ořechů
3 lžíce medu
1 balíček kypřícího prášku
1 lžička mleté skořice

tuk (máslo či sádlo) na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání (kukuřičná polohrubá nebo strouhanka)
Postup přípravy:

Beránek je určen pro velkou keramickou přiklápěcí formu (babiččina). Pokud by to bylo do moderní silikonové či nové nerezové formy, asi bych udělala beránka z poloviny dávky ingrediencí.

1. Omyté rozinky den předem namočíme do rumu. Mouku s kypřícím práškem smícháme s cukrem, skořicí, nahrubo nasekanými ořechy a rozinkami s rumem. Oloupaná, na hrubo nastrouhaná jablka přidáme s olejem, celými vejci a medem ke směsi a vymícháme těsto. To naplníme do pečlivě vymazané formy (hlavně krk, uši a čumák) a vysypané moukou nebo strouhankou.

2. Do trouby si pod beránka dáme pečící papír (trochu nám po obvodu vyteče). Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, pak teplotu zmírníme a dopékáme při 160 °C asi  30 minut.

3. Po upečení necháme beránka úplně ve formě vychladnout, opatrně vyklopíme, ořízneme a pocukrujeme nebo dále přizdobíme.

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu
jana Urbanová

16. 3. 2013
20:58

zajímavý nápad,určitě vyzkouším

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte