úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Medový beránek s jablky

Medový beránek s jablky

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h 30 min
Zařazení: Velikonoční beránek
Hodnocení:
Hodnotilo 98 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 350 g hladké bezlepkové mouky (použila jsem Schar mix C – Kuchen und Kekse)
200 ml oleje
100 g cukru krupice nebo třtinového cukru
4 vejce
2 jablka střední velikosti
50 ml rumu
50 g rozinek
50 g vlašských ořechů
3 lžíce medu
1 balíček kypřícího prášku
1 lžička mleté skořice

tuk (máslo či sádlo) na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání (kukuřičná polohrubá nebo strouhanka)
Postup přípravy:

Beránek je určen pro velkou keramickou přiklápěcí formu (babiččina). Pokud by to bylo do moderní silikonové či nové nerezové formy, asi bych udělala beránka z poloviny dávky ingrediencí.

1. Omyté rozinky den předem namočíme do rumu. Mouku s kypřícím práškem smícháme s cukrem, skořicí, nahrubo nasekanými ořechy a rozinkami s rumem. Oloupaná, na hrubo nastrouhaná jablka přidáme s olejem, celými vejci a medem ke směsi a vymícháme těsto. To naplníme do pečlivě vymazané formy (hlavně krk, uši a čumák) a vysypané moukou nebo strouhankou.

2. Do trouby si pod beránka dáme pečící papír (trochu nám po obvodu vyteče). Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, pak teplotu zmírníme a dopékáme při 160 °C asi  30 minut.

3. Po upečení necháme beránka úplně ve formě vychladnout, opatrně vyklopíme, ořízneme a pocukrujeme nebo dále přizdobíme.

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu
jana Urbanová

16. 3. 2013
20:58

zajímavý nápad,určitě vyzkouším

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...