úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Medový beránek s jablky

Medový beránek s jablky

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h 30 min
Zařazení: Velikonoční beránek
Hodnocení:
Hodnotilo 98 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 350 g hladké bezlepkové mouky (použila jsem Schar mix C – Kuchen und Kekse)
200 ml oleje
100 g cukru krupice nebo třtinového cukru
4 vejce
2 jablka střední velikosti
50 ml rumu
50 g rozinek
50 g vlašských ořechů
3 lžíce medu
1 balíček kypřícího prášku
1 lžička mleté skořice

tuk (máslo či sádlo) na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání (kukuřičná polohrubá nebo strouhanka)
Postup přípravy:

Beránek je určen pro velkou keramickou přiklápěcí formu (babiččina). Pokud by to bylo do moderní silikonové či nové nerezové formy, asi bych udělala beránka z poloviny dávky ingrediencí.

1. Omyté rozinky den předem namočíme do rumu. Mouku s kypřícím práškem smícháme s cukrem, skořicí, nahrubo nasekanými ořechy a rozinkami s rumem. Oloupaná, na hrubo nastrouhaná jablka přidáme s olejem, celými vejci a medem ke směsi a vymícháme těsto. To naplníme do pečlivě vymazané formy (hlavně krk, uši a čumák) a vysypané moukou nebo strouhankou.

2. Do trouby si pod beránka dáme pečící papír (trochu nám po obvodu vyteče). Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, pak teplotu zmírníme a dopékáme při 160 °C asi  30 minut.

3. Po upečení necháme beránka úplně ve formě vychladnout, opatrně vyklopíme, ořízneme a pocukrujeme nebo dále přizdobíme.

Autor: Vařečka

Komentáře k receptu
jana Urbanová

16. 3. 2013
20:58

zajímavý nápad,určitě vyzkouším

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...