Infolinka 541 212 450

Babiččiny pohankové zelňáky bez lepku, vajec a mléka

INGREDIENCE

300 g hladké pohankové mouky 300 g kysaného zelí, propláchnutého 200 - 300 ml teplé vody 2 vrchovaté polévkové lžíce sádla 1 vrchovatá lžíce mletých škvarků (nemusí být) 2 kávové lžičky mletého nebo celého kmínu + na posypání 1 kávová lžička soli + hrubá sůl na posypání plech a pečící papír



POSTUP

1. Zelí propláchneme, necháme okapat a nakrájíme na 2 - 3 cm kousky. V kastrůlku rozpustíme sádlo a necháme zchladnout. Mouku nasypeme do mísy, přidáme sůl, kmín, příp. škvarky, teplou vodu cca 200 ml a rozpuštěné sádlo. Ze všech složek vymícháme lepivé řidší těsto, které necháme cca 30 minut odpočinout na teplém místě.

2. Rozehřejeme troubu na 180 °C. Pokud se nám zdá těsto moc husté (odpočinutím zhoustne), přidáme ještě zbytek vody a znovu promícháme. Vlhkýma rukama odebíráme těsto a tvoříme placičky o průměru cca 6 - 8 cm, které klademe na plech s pečícím papírem. Můžeme posypat kmínem a hrubou solí. Pečeme cca 40 minut nebo až začnou okraje placiček zlátnout.

3. Necháme vychladnout a konzumujeme. Do druhého dne trochu ztvrdnou, ale to je u takového druhu těsta normální. Pokud můžete vajíčka, můžete do těsta jedno přidat, zelňáky budou vláčnější.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

1 h 30 min

Hodnocení

4.4x
(Hodnotilo 21 lidí)

Kategorie