Infolinka 541 212 450

Bagetky dvouvlákninové - bez lepku, mléka a bílku či vajec

INGREDIENCE

300 - 320 ml teplé vody 100 g kukuřičného škrobu (Gustin Dr. Oetker apod.) 100 g hladké rýžové mouky 30 g tapiokového škrobu 1 rovná polévková lžíce psyllia 1 rovná polévková lžíce jablečné vlákniny (např. Natural Jihlava) 1 kávová lžička soli 1 kávová lžička medu, agávového sirupu či třtinového cukru 1 kávová lžička guarové moučky (nemusí být) 5 g sušeného droždí Dr. Oetkera trochu rostlinného oleje na vymazání formiček příp. 1 žloutek s kapkou teplé vody na potření semínka na posyp



POSTUP

Všechny sypké suroviny promícháme v uzavíratelné míse. Sušené droždí přidáváme jako poslední do již promíchané směsi (nikdy NE na sůl!). V odměrce si promícháme sladidlo s teplou vodou a vlijeme do mísy ke směsi na těsto. Několikrát promícháme rukou, až utvoříme mazlavé těsto. Mísu přikryjeme a dáme do tepla nejméně na 1 hodinu kynout (nechávám tak dvě).

Po vykynutí těsta si zapneme troubu a vyhříváme na 230 °C . Na začátek hned vložíme do spodní části hrnec s alespoň 1 litrem vody, aby se vytvořila pára. Formičky na bagetky či houstičky (muffinky) si vytřeme olejem. Mokrýma rukama tvarujeme bagety či bochánky a vložíme do formiček, kde je necháme ještě dokynout a odpočinout u nahřívající se trouby (můžete přetáhnout potravinovou fólií, budou lépe kynout).

Po vykynutí fólii sundáme, bagetky potřeme tukem nebo žloutkem a posypeme např. lněnými semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut. Pak pečivo vyndáme a necháme na mřížce vychladnout.

Nejlepší jsou čerstvé, skvěle se hodí i na jednohubky. Jinak doporučuji zabalit je do sáčků a dát do mrazničky.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

2 h 30 min

Hodnocení

5.0x
(Hodnotilo 4 lidí)

Kategorie