200 ml vody (příp. mléka, pokud můžete) 1/2 kostky droždí 90g hery nebo sádla špetka soli 5 polévkových lžic moučkového cukru 1 žloutek 360-370 g Jizerky (nebo jiné bezl.mouky) Na potření rozšlehané vajíčko + mák
200 ml vody (příp. mléka, pokud můžete) 1/2 kostky droždí 90g hery nebo sádla špetka soli 5 polévkových lžic moučkového cukru 1 žloutek 360-370 g Jizerky (nebo jiné bezl.mouky) Na potření rozšlehané vajíčko + mák
Z vlažného mléka (vody), cukru a kvasnic uděláme kvásek. Ostatní přísady dáme do mísy a s hotovým kváskem vypracujeme těsto. Pokud je těsto řídké, přidáme mouku (já dělala z bezl. mouky od Vitany a musela jsem mouku přidat). Vyvalujeme na jednotlivé díly a rolujeme do tvaru loupáčků, konce trochu přimáčkneme. Dáme na plech (já peču vše na silikonové podložce) , přikrejeme utěrkou a necháme nakynout na dvojnásobek. Potřeme vajíčkem a posypeme mákem a pečeme dozlatova. Dala jsem 4 ks do mrazáku hned po schladnutí a když jsem je vyndala na snídani, byly jako čerstvé.