Infolinka 541 212 450

Bezlepkový jogurtový chléb s mrkví a ořechy pečený v pekárně

INGREDIENCE

300 g bezlepkové mouky Jizerka 300 ml polotučného jogurtu 200 - 300 ml polotučného mléka (podle hutnosti těsta) 125 g tmavé bezlepkové mouky (např Schaer Brot dunkel) 150 g hrubě nastrouhané mrkve hrst sekaných opražených vlašských ořechů 2 polévkové lžíce Chia semínek rozpuštěných v 50 ml teplé vody 1 polévková lžíce olivové nebo ořechového oleje 3 kávové lžičky kmínu 2 kávové lžičky jedlé sody 1,5 kávové lžičky soli 1 kávová lžička vinného kamene 1 kávová lžička bezlepkového koření na chleba (Benkor, Antonín)



POSTUP

Všechny suroviny na chleba si vyndáme do pokojové teploty alespoň 1 hodinu před přípravou. Chia semínka si 10 minut před přípravou chleba namočíme do teplé vody, aby vytvořila gel. Ořechy si opražíme na suché pánvi, rozdrobíme a necháme vychladnout. Oloupeme a na hrubo nastrouháme mrkev.

Mouky smícháme v míse se solí, kmínem, kořením, sodou a vinným kamenem. Přidáme ořechy a strouhanou mrkev, promícháme. Ve vedlejší misce si rozmícháme tekutiny - 200 ml mléka, celý objem jogurtu, gel s chia semínky a olej.  Přilijeme k moučné směsi a rukou  opatrně zpracováváme těsto. Mělo by být vláčné a lepivé, pokud máme v těstě suché části, přiléváme zbylé mléko.

Rukou namočenou v teplé vodě přendáme těsto do pekárny, urovnáme dle tvaru formy a pustíme POUZE PROGRAM PEČENÍ (70 minut). Na střední kůrku. Po upečení chléb vyklopíme a necháme na mřížce úplně vychladnout.

Jemný vláčný luxusní chleba, který oceníte hlavně s pomazánkami nebo jen tak. Vydrží až tři dny dobrý, aniž by se sypal a nepoznáte, že je bezlepkový.

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

2 h 0 min

Hodnocení

4.6x
(Hodnotilo 21 lidí)

Kategorie