Infolinka 541 212 450

Bramborové bagety - bez lepku a mléka

INGREDIENCE

250 ml teplé vody 200 g jemně strouhaných brambor (uvařených ve slupce den předem) 250 g Schär mix B + na podsypání 50 g jemného bramborového škrobu 50 g hladké rýžové mouky 2 žloutky 1 lžíce rozpuštěného sádla nebo oleje 1 lžička agávového sirupu 5 g soli 5 g bezlepkového prášku do pečiva 4 - 5 g sušeného droždí Na posypání: 1 bílek celý mák



POSTUP

V míse smícháme strouhané brambory s moukami, solí a kypřidlem. Po promíchání přidáme sušené droždí a opět promícháme. Do odměrky si oddělíme žloutky, přidáme agávový sirup a dolijeme 250 ml teplé vody. Prošleháme vidličkou.

Tekutinu přidáme do mísy s bramborovou směsí a rukou vyhněteme polotuhé těsto. Trvá to cca 2  - 3 minuty. Pokud by zbývaly sypké části, přidáme opatrně 25 ml teplé vody. Těsto v míse přikryjeme potravinářskou fólií nebo poklopem a necháme 1 hodinu odpočívat na teplém místě.

Do těsta přidáme tuk a opět prohněteme. Přemístíme ho na posypanou plochu a můžeme tvořit rohlíky, bagetky nebo housky. Pokud se těsto lepí, nebo při podržení v dlani má tendenci odtéct dolů, zapracujeme do něj ještě trochu mouky. Těsto můžeme přemístit i do tukem vymazané formy a péct jako chléb. Je také výborný.

Autorka: Radka Vrzalová

Bagety jsem pekla ve formě vysypané moukou s poklopem 35 minut v troubě s hrncem vody na dně při 240 °C, pak jsem je okamžitě vyndala na mřížku. Trochu jsem si pomáhala příborovým nožem, byly přilepené. Stejně bych pekla chléb v tukem vymazané míse z varného skla s poklopem, určitě cca 45 - 50 minut a pak 5 minut odkrytý bez poklopu. Rohlíky či bulky je dobré péct při stejné teplotě cca 15 minut na plechu s pečícím papírem. Pokud se připékají shora, je možné je překrýt alobalem.

Tip: Kdo chce získat variantu i bez vajíček, může do těsta přidat rozpustnou bramborovou vlákninu (Adveni medical) a potřít bagetky slanou vodou či tukem.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

5.0x
(Hodnotilo 1 lidí)

Kategorie