250 - 300 g polohrubé kukuřičné mouky 250 g brambor 125 g sádla hraška (místo 1 vejce) 1/2 bezlepkového prášku do pečiva sůl lze i na obarvení a dochucení těsta použít: sladkou papriku kari drcený kmín
250 - 300 g polohrubé kukuřičné mouky 250 g brambor 125 g sádla hraška (místo 1 vejce) 1/2 bezlepkového prášku do pečiva sůl lze i na obarvení a dochucení těsta použít: sladkou papriku kari drcený kmín
Brambory uvařené ve slupce (nejlépe den předem) oloupeme a nastrouháme najemno. Namísto vajíčka si připravíme hrašku dle návodu - rozmícháme 20 g ve 40 ml vody a přidáme k nastrouhaným bramborám. Stejně tak i ostatní ingredience. Vytvoříme si nelepivé, tužší těsto, které můžeme ještě ochutit a obarvit přidáním červené papriky, kari, drceným kmínem.
Z těsta si odtrháváme kousky, ze kterých nejprve vytvoříme tenký váleček a ten pak různě stáčíme či zaplétáme do požadovaných tvarů. Před pečením můžeme potřít slanou vodou, rostlinným mlékem, ale i rozehřátým sádlem a posypat dle chuti.
Vytvořené preclíky pečeme v předem vyhřáté troubě (na 180 - 200 °C) do zezlátnutí.
Dobrou chuť;-).