750 g hladké mouky 250 g žitné chlebové mouky 4 střední brambory 1 sklenice vlažné vody 1 sklenice piva 3 lžičky soli 3 lžičky kmínu 3 lžičky octa 1 lžička cukru 1 kostka droždí vlažná voda se solí na potření
750 g hladké mouky 250 g žitné chlebové mouky 4 střední brambory 1 sklenice vlažné vody 1 sklenice piva 3 lžičky soli 3 lžičky kmínu 3 lžičky octa 1 lžička cukru 1 kostka droždí vlažná voda se solí na potření
Brambory si předem uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Pak je oloupeme a nastrouháme.
Do mísy prosijeme mouky, do důlku nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme sklenicí vlažné vody. Necháme vzejít kvásek.
Poté přidáme sůl, kmín, ocet, brambory a pivo a zaděláme tužší těsto, které pořádně propracujeme. Pomoučnímě a dáme na teplé místo na 30 minut kynout. Během kynutí třikrát propracujeme.
Po půl hodince vytvoříme bochník, který dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ho znovu 20 minut kynout.
Troubu rozpálíme na 250 st. a na dno vložíme varnou nádobu s vodou. Chleba před pečením potřeme vlažnou vodou se solí. Pečeme cca 30 minut, pak teplotu stáhneme na 150 st. a dopékáme dalších 30 minut. Chléb můžeme během pečení 1 - 2krát znovu potřít slanou vodou.