Infolinka 541 212 450

Bramborový makovec

INGREDIENCE

100 g bezlepkové mouky Schaer mix Patisseria 100 g mletého máku 100 g brambor uvařených ve slupce, najemno nastrouhaných (varný typ C nebo B) 1 káv. lžička bramborového škrobu 2 káv. lžičky jablečné vlákniny 3 káv. lžičky vinného kamene nebo cca 1 bezl. prášek do pečiva 200 g cukru - 8 g (1 balíček cukru s pravou vanilkou) + 192 g třtinového cukru 1 pol. lžíce nastrouhané kůry z bio citronu 3 celá vejce 200 ml smetany ke šlehání rostlinné či živočišné (ta je trochu tučnější, a tedy lepší) polohrubou bezl. mouku a sádlo na vymazání a vysypání pečící nádoby



POSTUP

1. Předehřejeme si troubu na 150 °C, vymažeme sádlem a vysypeme polohr. moukou pečící nádobu o rozměrech cca 20 x 30 cm. Studenou smetanu vyšleháme do tuhé konzistence.

2. Mouku, mák, strouhaný brambor. škrob, jablečnou vlákninu a kypřidlo promícháme v misce. V druhé větší míse ušleháme všechna vejce s cukry a citronovou kůrou do žluté pěny, trvá to asi 3 minuty. K vaječné pěně opatrně přimícháme ušlehanou šlehačku. Do této směsi už jen silikonovou stěrkou nebo vařečkou vmícháme obsah moučné směsi z druhé misky.

3. Těsto vlijeme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C cca 30- 35 minut. Až se špejle zapíchnutá do středu koláče vytáhne čistá. Makovec necháme vychladnout v pečící nádobě na mřížce, krájíme na kostky. Můžeme potřít pikantní marmeládou - meruňková, višňová, rybízová......

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 45 min

Hodnocení

3.0x
(Hodnotilo 1 lidí)

Kategorie