voda celer cibule olivový olej kari koření zeleninový bujón (bez lepku Alnatura) sójová smetana (kdo může, tak samozřejmě i klasická smetana, příp. naopak je výborné kokosové mléko či krém) opražené plátky mandlí na dozdobení
voda celer cibule olivový olej kari koření zeleninový bujón (bez lepku Alnatura) sójová smetana (kdo může, tak samozřejmě i klasická smetana, příp. naopak je výborné kokosové mléko či krém) opražené plátky mandlí na dozdobení
Autorka: Radka Vrzalová
Celer oloupeme a nastrouháme na struhadle na velké slzy, cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Dáme vařit vodu do varné konvice.
Ve větším hrnci zpěníme na oleji cibuli, zmírníme plamen na polovinu a přidáme kari koření. Za stálého míchání necháme asi minutu opékat. Přidáme celer a opékáme do zlatova. Na celer rozdrobíme kostičku bujónu a opět zamícháme. Necháme bujón rozpustit v zelenině a zalejeme základ horkou vodou. Necháme na mírném plameni pod poklicí vařit cca 15 minut.
Vypneme plamen a necháme polévku trochu zchladnout a odpočinout, přidáme krém či smetanu, prošleháme ponorným šlehačem nebo mixujeme do krémové konzistence. Na suché pánvi opatrně opražíme plátky mandlí a polévku jimi dozdobíme.
Omluva autorce: Mandle jsem neměla doma, na ozdobu použila pórek.
Dobrou chuť;-).