Infolinka 541 212 450

Chinois - bez mléka a vajec

INGREDIENCE

Těsto: 400 g hladké mouky 100 ml rýžového mléka (nebo jiného rostlinného) 90 g Stelly (nebo jiného rostlinného tuku na pečení) 50 g cukru 20 g droždí 1,5 lžíce vanilkové hrašky + 1 lžíce oleje špetka soli Krém: 500 ml rýžového (nebo jiného) mléka 100 g cukru 1 vanilkový pudink 2 lžičky vanilkového extraktu (není nutný) 1/2 cm plátek Stelly



POSTUP

Z vlažného mléka, trošky mouky, cukru a droždí zaděláme kvásek. Rozpustíme si Stellu, necháme zchladnout. Z osolené mouky, Hrašky s olejem, tuku a kvásku zaděláme bublinkující těsto. Pomoučněné a přikryté utěrkou necháme minimálně hodinu vykynout (klidně i déle),

Uvaříme si pudink podle návodu, přidáme extrakt, zbytek cukru a tuk, vymícháme a necháme vychladnout.

Dortovou formu ( o průměru 21 cm) vymažeme a vysypeme podle zvyku (já používám vymazávací sprej a už nevysypávám).

Z vykynutého těsta oddělíme 1/3 a rozválíme ji na plát, kterým pokryjeme dno formy.

Zbylé těsto rozválíme na velký obdélník, který potřeme krémem a zavineme jako roládu.

Tu opatrně nakrájíme na cca 4 - 5cm dlouhé špalíčky, které skládáme řeznou stranou rovnoměrně do formy.
Necháme na teple ještě cca 3/4 hodinky vykynout.

Pečeme potřené rostlinným mlékem při 180 st. cca 40 minut (nutno hlídat, podle trouby) do zlatova.

Po upečení necháme vychladnout ve formě. Je možné ještě potřít rozpuštěnou Stellou (nedělala jsem).  Vychladlý pocukrujeme.


Pozn: Originál Chinois se dělá se žloutkovým vanilkovým krémem, který jsem nahradila vzhledem k alergii pudinkem. Takže chuť se od originálu bude dost lišit. Ale vzhledově ;)

Dobrou chuť.

 

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

3 h 0 min

Hodnocení

4.4x
(Hodnotilo 12 lidí)

Kategorie