Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Alergie na zeleninu

Jaké druhy zeleniny způsobují nejčastěji alergické potíže? (foto: Dreamstime.com)
Jaké druhy zeleniny způsobují nejčastěji alergické potíže? (foto: Dreamstime.com)

Zelenina by měla být pravidelnou celoroční součástí naší stravy. Doporučené množství zeleniny, které bychom měli ročně zkonzumovat, se uvádí nejčastěji v rozmezí 130 - 150 kg, což odpovídá denní porci 350 - 400 g (nezkonzumované samozřejmě najednou, ale rozdělené do více porcí). Upřednostňovat bychom dle výživových doporučení měli zeleninu syrovou nad tepelně upravenou, ideálně v poměru 2/3 : 1/3, neboť tepelnou úpravou dochází ke ztrátám cenných látek v zelenině obsažených.

Praxe je samozřejmě poněkud odlišná. V ČR bohužel konzumujeme zeleniny podstatně méně, než bychom měli (statistiky hovoří o cca 80 kg/rok, často ji zbytečně tepelně upravujeme, příp. volíme nešetrný způsob úpravy, čímž devalvujeme nutriční hodnotu.

Přijmout takové množství zeleniny, abychom získali pro naše tělo optimální množství minerálních látek, vitaminů, ale i enzymů či vlákniny, činí někdy obtíže i zdravým lidem, natož alergikům. Ti často musí ze svého jídelníčku vyřadit více druhů zeleniny  - málokdy se totiž alergie vztahuje pouze na jeden. Která zelenina vadí nám Čechům nejčastěji? Jak se tato nesnášenlivost projevuje a proč k ní dochází? Tyto i další informace se dozvíte z následujících řádků.

Příčiny vzniku

Alergii na zeleninu způsobují dva mechanismy - jednak bílkoviny obsažené přímo v daných plodech, obdobně jako je tomu při alergických reakcích na jiné potraviny, a jednak jsou spouštěči pyly jiných rostlin, které ulpěly na povrchu zeleniny. V obou případech na ně reaguje náš organismus přecitlivěle a dochází k aktivaci imunitního systému.

Alergenní druhy zeleniny

Nejsilnější a nejčastější alergeny nalezneme mezi zeleninou kořenovou a plodovou, ale i dalšími skupinami:

  • kořenová zelenina – mrkev, petržel, křen, celer (patří mezi nejnebezpečnější alergeny na světě, proto je zařazen na seznam 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení)
  • plodová zelenina – tykvovité (okurka, tykev, meloun), lilkovité (rajčata, papriky, lilek brambor)
  • cibulová zelenina – cibule, česnek, pórek
  • listová zelenina - špenát
  • lusková - hrášek
  • košťálová - křen, hořčice, ředkvičky, kapusta
  • koření – kerblík, kopr, fenykl, šalvěj, petrželka, libeček

Jak je vidno, jedná se o velmi pestrou skupinu alergenních druhů. Většina z nich má společné, že jejich bílkoviny jsou termolabilní, a proto mohou někteří alergici tepelně upravenou zeleninu konzumovat. Netýká se to ovšem všech druhů. Příkladem budiž např. celer či rajče, resp. výrobky z nich. Někteří alergici reagují negativně i na rajský protlak, kečup, v případě celeru na zeleninové polévky, omáčky či pečená masa.

Bílkovinný alergen brambor se sice ničí varem, ale má jiné specifikum. U řady alergiků dochází k tzv. kontaktní alergii, kdy nástup alergické reakce může být způsobem pouhým dotykem při škrabání, krájení či strouhání bramborových hlíz v syrovém stavu.

Příznaky alergie na zeleninu

Alergická reakce na zeleninu se projeví, stejně jako je tomu i u alergií na ovoce nejčastěji ihned po její konzumaci, a to tzv. orálním alergickým syndromem (OAS). Název vychází z toho, že obtíže jsou lokalizované hlavně v dutině ústní a krku. Konkrétně se jedná o:

  • svědění a pálení rtů, jazyka, sliznic v dutině ústní
  • otoky rtů a měkkého patra
  • pálení v krku

Časté jsou dýchací problémy – vodnaté rýmy, dušnost, masivní otoky dýchacích cest, kožní obtíže (zarudnutí, svědění, vyrážky, kopřivky, zhoršení ekzémů) a vyskytovat se mohou i příznaky postihující trávicí trakt – bolesti břicha, křeče, průjmy, i zvracení.

U velmi silných alergiků může dojít i k anafylaktickému šoku - poklesu krevního tlaku a selhání oběhového systému, který může mít v případě neposkytnutí rychlé pomoci i fatální důsledky.

Diagnostika

Stanovení správné diagnózy nebývá vždy úplně lehké. Základními testy, které jsou využívány při diagnostice alergií na jednotlivé druhy zeleniny, jsou:

  • kožní testy
  • krevní testy – laboratorní vyšetření protilátek, stanovení hodnot IgE
  • eliminačně expoziční test (EET

Podrobné informace o těchto metodách se dočtete článku Diagnostika a léčba potravinové alergie.

Zkřížené alergie

Obdobně jako u ovoce (ale i jiných potravin), se vyskytují i u zeleniny, tzv. zkřížené alergické reakce, a to ve značné míře. Charakterizovat je můžeme jako současné negativní reakce na více alergenů, které se navzájem podmiňují, což je dané podobností alergenů, konkrétně druhy a řazením aminokyselin tvořících jejich bílkoviny.  Rozlišit můžeme:

1/ zkřížené alergie mezi pyly a zeleninou (tzv. pylově potravinový syndrom)

- tento druh zkřížené alergie se týká až 70 % pylových alergiků

- nejběžnější jsou:

a/ alergie na pyl břízy a lísky (časný, jarní pyl)

  • kořenová zeleninu, hlavně celer a mrkev
  • fazole, hrášek, syrové brambory

b/ alergie na pyly trav a obilovin (čeleď lipnicovité)

  • rajče, paprika, hrášek, meloun, kedlubny a ředkvičky

c/ alergie na pyly hvězdnicovitých bylin a pelyňku

  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • cibule, česnek
  • kořeninová zelenina (paprika, koriandr, kmín, fenykl, pepř, anýz aj.)

d/ alergie na ambrózii (plevel čeledi hvězdnicovitých)

  • okurky, melouny, cukety

2/ zkřížené alergie mezi různými druhy zeleniny

  • např. alergie na celer bývá často spojena i s alergií na mrkev, petržel a některými zástupci kořeninové zeleniny (kopr, fenykl, libeček)

Prevence a léčba

Základem prevence je vynechat ze stravy všechny druhy zeleniny, které nám způsobují alergické projevy, příp. tyto potraviny nekonzumovat syrové, ale pouze tepelně opracované či alespoň oloupané – jsou-li tyto kroky k eliminaci zdravotních obtíží dostačující.

Léčba je velmi obtížná, obzvláště u polyvalentních alergií. Nejmodernější metodou, zaměřenou na příčinu alergií je tzv. specifická imunoterapie, která napomáhá tělu vybudovat si obranyschopnost proti pylům a proteinům, jejž způsobují alergické reakce. Medikamentózní léčba se pak soustředí převážně na zmírnění a potlačení příznaků již propuklé alergické reakce. K tomuto účelu slouží antihistaminika (perorální – př. Dithiaden, Zyrtec a inhalační – Ventolin, Berotec aj.) a kortikosteroidy (perorální – např. Prednison, ve formě čípku – Rectodelt. Alergici by měli mít tyto léky vždy u sebe, těžcí i autoinjektor s adrenalinem, aby bylo možné poskytnout při anafylaktickém šoku co nejrychleji první pomoc (aplikuje se do stehna).

Související články

Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 5. Hledejte alergeny v jídle

Související články

Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Co je atopický ekzém, jak se projevuje, jak se diagnostikuje.
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Ve věku 0–3 roky dítěte je atopický ekzém (AE) relativně často spojen s potravinovou alergií. Uvádí se, že celých 40...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 5. Hledejte alergeny v jídle
Prvními alergeny, s kterými se dítě setká, jsou alergeny potravinové – určité složky potravy mohou zhoršovat atopický...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 5. Hledejte alergeny v jídle
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 4. Prevence
Genově dané dispozice pro atopii změnit nelze. Alergie ale vzniká z atopie až tehdy, pokud se spojí dědičné dispozice...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 4. Prevence
Jak se vyhnout mléku a laktóze
Existují dva zcela jasné důvody, proč si dávat pozor na mléko: buď se musíme vyhýbat mléčným bílkovinám, nebo laktóze, tzn...
Intolerance laktózy Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak se vyhnout mléku a laktóze
Prokázané potravinové alergeny není vždy nutné vyřazovat z jídelníčku
I když alergologické testy odhalí přecitlivělost na nějakou potravinu, nemusí to vždy znamenat, že byste ji museli přestat...
Alergie na potraviny
Prokázané potravinové alergeny není vždy nutné vyřazovat z jídelníčku
Potravinové alergie se letos ještě více prodraží
Drahé diety se po Novém roce lidem, kteří musí držet přísný stravovací režim, ještě více prodražily. Zvýšení DPH tak ještě...
Alergie na lepek (mouku) Alergie na potraviny
Potravinové alergie se letos ještě více prodraží
Výlety a dovolená bez lepku
U koho se projeví celiakie, ten se snadno ocitne v domácím vězení. Pro lidi s touto poruchou není jednoduché vyjet si na...
Alergie na lepek (mouku) Alergie na potraviny
Výlety a dovolená bez lepku

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„První nákup a velká spokojenost.“
Ověřený zákazník před 11 hodinami
  • Rychle doručení
Ověřený zákazník včera
  • Kvalitní prověřené výrobky
  • Výborná komunikace
  • Vstřícnost a ochota
  • Skvělá volba i pro ne-alergiky
  • Kvalita produktů
Ověřený zákazník před 2 dny