Infolinka 541 212 450

Čokoládové dortíčky - bez lepku, mléka i vajíček

INGREDIENCE

Těsto: 200 g bezlepkové a nízkoškrobové Bake and Cake + na omoučení vykrajovátka 200 g Stelly (bezmléčný tuk) 100 g oříškové mouky Adveni 100 g cukru moučka 50 g kakaového prášku 2 polévkové lžíce Vegavajo rozmíchané ve 3 lžících teplé vody Náplň: 325 g hořké čokolády bez mléka (200 g čisté + 125 g tabulka hořké s příchutí např. Lidl) 300 ml rýžové husté smetany 1 polévková lžíce rozpustné kávy kávová zrnka aromatizovaná např. belgickou čokoládou (Oxalis apod..) potravinářská fólie, pečící papír, plechy, vodní lázeň, trezírovací sáček s ozdobnou špičku



POSTUP

Sušenky: Do misky si odvážíme mouku a kakao. Přimícháme lískooříškovou mouku a cukr. V jiné misce prošleháme Vegavajo s teplou vodou a necháme 5 minut odstát. Hmotu přidáme k moučné směsi a přistrouháme celý objem tuku. Rukama uhněteme lepivé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici.

Troubu nahřejeme na 175 °C. Těsto rozdělíme na 3 - 4 díly, které rozválíme mezi dvěma kusy potravinářské folie na pláty o výšce 0,5 - 0,8 cm. Vykrajovátko obalíme řeznou plochou v mouce a z plátu těsta (po sundání horní folie) vykrajujeme tvary sušenek, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme cca 8 -10 minut. POZOR upečení se vzhledem k barvě sušenek špatně odhaduje, proto zkuste jednu opatrně sundat a podívat se, jestli je dostatečně propečená, ale není černá ;-).

Upečené sušenky necháme zcela vychladnout a pak teprve sundaváme z plechu (bezlepkové sušenky jsou teplé velmi křehké a náchylné k lámání).

Krém: Čokolády rozpustíme na vodní lázni s kakaem, rozpustnou kávou a smetanou. Až se směs promícháním spojí, sundáme z lázně a necháme za občasného míchání zcela vychladnout při pokojové teplotě. Po vychladnutí čokoládovou hmotu prošleháme v hladký krém. Přendáme jej do trezírovacího sáčku s ozdobnou špičkou a spojujeme jím vždy dvě kolečka k sobě. Povrch horního kolečka dozdobíme krémem a kávovým aromatizovaným zrnkem. Necháme vychladit. Dáme opatrně do krabice.

Tip: Krémem plníme až 2 - 4 dny před Vánoci, sušenky si ale můžeme udělat dopředu i několik týdnů.

Autorka: Radka Vrzalová

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.7x
(Hodnotilo 12 lidí)

Kategorie