Infolinka 541 212 450

Čokoládové muffiny s jahodou - bez lepku a vajec

INGREDIENCE

150 g másla 150 g bezlepkové mouky Schar Universal 150 g třtinového cukru (nejlépe Demerara) 100 g bílého jogurtu 3 lžíce mléka 1 lžička vanilkového extraktu (prodává například Marks and Spencer) nebo zrníčka z jednoho vanilkového lusku 1 lžička bezlepkového kypřícího prášku 35 g kakaového prášku Na jahody Cca 12 ks jahod 100 g bílé čokolády (např. Manner) 30 g másla oranžové potravinářské barvivo (použila jsem práškové Kovandovi, ale je možné použít i gelové)



POSTUP

Muffiny: Troubu předehřejte na  180 ºC. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo vymažte máslem a vysypejte bezlepkovou moukou.

Ve větší míse vyšlehejte máslo a cukr do pěny. Přidejte vanilkový extrakt nebo zrníčka z vanilkového lusku, jogurt a promíchejte. Prosejte bezlepkovou mouku, kypřící prášek a kakaový prášek do mísy a opět promíchejte. Přidejte mléko a opět promíchejte, dokud není vše propojeno.

Těsto rozdělte do formiček do cca 3/4 a pečte 15 - 20 min.

Po vychladnuti vydlabejte lžičkou (nebo speciálním "udělátkem" – prodává např.Tescoma) uprostřed každého muffinu malou jamku, do které vložte jahodu namočenou v čokoládě.

Jahody: Ve vodní lázni nechte rozpustit 100 g bílé čokolády (použila jsem značku Manner) a 30 g másla, případně zřeďte kapkou smetany na šlehání nebo mlékem a přidejte oranžové potravinářské barvivo. Nechte trochu zchladnout. Jahody namočte do čokolády a nechte zatuhnout (poleva nesmí být příliš řídká, stékala by). Po zatuhnutí na chladném místě naplním zdobící sáček a jahody ozdobím „cik cak“ proužky.

Je možné toto vynechat a vložit jen čerstvou jahodu. Celiakii má moje tříletá dcera, tak se snažím jí jídlo sem tam zpestřit ;-).

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

1 h 0 min

Hodnocení

3.2x
(Hodnotilo 36 lidí)

Kategorie