Infolinka 541 212 450

Croissanty z plundrového těsta – bez lepku a mléka

INGREDIENCE

Kynuté těsto: Kvásek: 100 ml teplého rostlinného mléka 1 kávová lžička moučkového cukru 1 kávová lžička bezlepkové mouky 5 g sušeného droždí Dr. Oetker nebo s vlaštovkou 250 g Schär mix B (na chleba) + cca 100 na podsypávání válu 1 celé vejce + 1 žloutek 50 ml rostlinného mléka 30 g bezmléčného tuku Stella 1 kávová lžička moučkového cukru 1/2 kávové lžičky xantanové gumy špetka soli Tukové těsto: 100 g bezmléčného tuku Stella 20 g mouky Schär mix B 1/2 kávové lžičky xantanové gumy Na pomazání: 1 žloutek 1 polévková lžíce rostlinného mléka 1/2 bezlepkového kypřícího prášku do pečiva



POSTUP

Nejprve si připravíme kvásek – v ohřátém (ne horkém) mléce rozmícháme vidličkou droždí, mouku a cukr. Necháme na teplém místě vzejít. Mouku smícháme se solí, cukrem a xantanovou gumou a necháme někde v teple ohřát (např. na topení – těsto potom lépe kyne).

Připravíme si placičku tukového těsta – mouku smícháme s plátky studeného tuku a xantanové gumy a vyhněteme tukové těstíčko. Zploštíme ho do čtverce cca 12 x 12 cm a necháme na talířku v lednici chvilku zchladnout a spojit.

Do mísy s moučnou směsí na kynuté těsto přidáme vajíčko a žloutek, celý kvásek a zbytek teplé tekutiny. Rukou vyhněteme hladké těsto. Mísu zakryjeme víkem nebo fólií a necháme 30 minut v teple kynout. Rozpustíme si také tuk, aby nám stihl zchladnout, než ho budeme přidávat k vykynutému těstu.

Mezitím vyndáme tukovou placičku z lednice, aby nebyla úplně tuhá a trhala nám tak potom kynuté těsto.

Do vykynuté části těsta přidáme rozehřátý a zchladlý tuk a vyhněteme hladké těsto, které rozválíme na hodně pomoučeném vále na čtverec 30 x 30 cm o tloušťce cca 0,5 cm. Doprostřed na kynmuté těsto položíme tukovou placičku a přeložíme cípy kynutého těsta do středu, až se cípy dotknou na středu tukového těsta. Prostě vytvoříme těstovou obálku s tukovým vnitřkem. Váleček si hodně pomoučíne a obálku rozválíme, až se kynuté těsto spojí. Opět vložíme rohy do středu jako do obálky, čtverec nadzdvihneme podmoučíme a opět vyválíme. Celkem to provedeme 4 x. Chce to hodně mouky pod těsto a hodně na váleček, aby se nám to netrhalo.

Nakonec opět těsto rozválíme na tloušťku 0,4 - 0,5 cm a můžeme rádélkem tvarovat čtverce nebo trojúhelníky a z nich točit rohlíčky. Do vnitřku můžeme dát ráfek bezmléčné hořké čokolády, přitočit šunku apod.

Croissany přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme žloutkem rozmíchaným s rostlinným mlékem a drobně po špetkách posypeme každý kousek kypřícím práškem. Necháme je pod fóliíí nebo pod igelitovou taškou na plechu odpočinout. Nejlépe u zahřívající se trouby, kterou zapneme na 230 °C a na dno vložíme hrnec s 1 litrem vody pro tvorbu páry.

Rohlíčky pečeme v horké troubě do zlatohnědého zbarvení cca 10 - 15 minut podle velikosti a výkonu naší trouby. Po vytažení je necháme na mřížce vychladnout a sladké pocukrujeme nebo dozdobíme čokoládovou polevou, slané můžeme posypat ještě horké strouhaným sýrem – pokud ho smíte.

Autorka: Radka Vrzalová

Náročnost

narocny

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.1x
(Hodnotilo 7 lidí)

Kategorie