500 g hladké mouky 300 ml vlažné vody 50 g rostlinného tuku na pečení 30 g sušeného droždí 2 lžičky cukru krystal 2 lžičky octa 1 lžička soli slaná voda na potření kmín, hrubá sůl, sezam na posyp (podle chuti, není nutné)
500 g hladké mouky 300 ml vlažné vody 50 g rostlinného tuku na pečení 30 g sušeného droždí 2 lžičky cukru krystal 2 lžičky octa 1 lžička soli slaná voda na potření kmín, hrubá sůl, sezam na posyp (podle chuti, není nutné)
Rozpustíme tuk, necháme mírně schladnout a do mísy vsypeme a vlijeme všechny ingredience. Vypracujeme hladké, vláčné těsto. Necháme pod utěrkou na teplém místě 30 minut vykynout.
Z těsta upleteme housky, rohlíky, nebo vytvoříme bochánky, které necháme na plechu cca 20 minut kynout.
Mezitím si rozpálíme troubu na 220 st.
Houstičky potřemue slanou vodou a podle chuti posypeme kmínem, mákem, sezamem nebo hrubou solí.
Pečeme do zlatova cca 15 minut.