Infolinka 541 212 450

Domácí piškoty - bez lepku, mléka, sóji a kukuřice

INGREDIENCE

3 žloutky (z M vajec, nejlépe domácích) 3 bílky (z M vajec, nejlépe domácích) 100 g domácího vanilkového krupicového cukru nebo 80 g krupicového a 1 vanilinový 50 g polohrubé rýžové mouky 30 g hladké rýžové mouky 20 - 25 g rýžového jemného škrobu kůra z 1/2 BIO citrónu, jemně strouhaná špetka soli + pár kapek citrónové šťávy do bílků 3 - 4 g xantanové gumy nebo jemného psyllia či jiné vlákniny pečící papír, zdobící sáček s uřízlou špičkou při tvorbě cukrářských dlouhých piškotků počítejte s cukrem na posypání



POSTUP

Bílky ušleháme se špetkou cukru a citrónovou šťávou do polo tuha. Přidáme polovinu cukru a šleháme do tuha (pevné lesklé špičky).

Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem.

Odvážíme si mouky se škrobem do mističky a společně lžičkou promícháme.

Žloutky utřeme s druhou polovinou cukru a citrónovou kůrou do světle žluté pěny (cca 2 - 3 minuty). Žloutkovou směs přidáme do misky k pevně ušlehanému sněhu, přidáme směs rýžových mouk a vše opatrně spojíme silikonovou stěrkou v žlutou piškotovou pěnu.

Piškotovou pěnu stěrkou naplníme cukrářský sáček a stříkáme na plech vyložený pečícím papírem buď dlouhé piškoty nebo jen malé hromádky (průměr cca 2cm). Cukrářské dlouhé piškotky přes sítko pocukrujeme ještě před vložením do trouby krupicovým cukrem.

Pečeme 7 - 8 minut, pak troubu vypneme a necháme ještě tak 2 minuty dojít.

Plech s piškoty necháme volně vychladnout na mřížce. Cukrářské se ještě ihned po vyndání z trouby musí znova pocukrovat krupicovým cukrem (ten zkaramelizuje a udělá jim křupavou vrstvičku).

V plechové dóze vydrží cca týden.

Autorka: Radka Vrzalová

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.2x
(Hodnotilo 5 lidí)

Kategorie