1 kg vepřového masa (použila jsem krkovici) 100 ml studené vody 25 g soli (1/2 klasické, 1/2rychlosoli 1 lžička medu
1 kg vepřového masa (použila jsem krkovici) 100 ml studené vody 25 g soli (1/2 klasické, 1/2rychlosoli 1 lžička medu
Existuje více postupů, popíši, jak jsem postupovala já ;-).
Maso jsem si nakrájela na malé kousky. Doporučovány jsou kostičky cca 2 cm, ale opravdu jsem to neměřila ;-).
Nakrájené maso jsem osolila, přidala med a nechala 48 hodin v ledničce rozležet.
Poté jsem odebrala část masa - asi čtvrtinu, kterou jsem rozmixovala spolu se studenou vodou, aby vzniklo přirozené pojivo, tzv. prát. Ten jsem poté důkladně promíchala s masem na kostičky a naplnila šunkovar. Snažila jsem se důkladně po vrstvách napěchovat, aby šunka držela hezky při sobě.
Šunkovar jsem vložila do hrnce s teplou vodou a vařila 1,5 hodiny při 80 °C. Uhlídat teplotu byl asi největší "problém" :-D.