Infolinka 541 212 450

Dort s kokosovým želé - bez lepku, mléka a vajec

INGREDIENCE

Kokosové želé: 500 ml rostlinného mléka (sójové, kokosové atd.)+ 100 ml na rozpuštění želatiny 100 g kokosové mouky 80 g bezmléčného tuku Stella nebo kokosového pevného oleje 70 g třtinového cukru + 1 cukr s pravou vanilkou 5 plátků želatiny Dr. Oetker kůra z jednoho Bio citronu + šťáva z 1/2 Sušenkový kakaový korpus: 80- 100 g bezmléčného tuku Stella (záleží na použitém škrobu) 75 g kukuřičného či tapiokového škrobu 60 - 70 g cukru moučka 50 g kokosové mouky 25 g kvalitního kakaa 1 polévková lžíce jemného psylia špetka soli pečící papír, forma na dort s posuvným uzavíráním o průměru cca 23 cm



POSTUP

Troubu vyhřejeme na 160 °C. Do dortové formy vložíme pečící papír, formu uzavřeme a okraje po obvodu odstřihneme tak, abychom uvnitř měli pokryté dno a přesah papíru venku byl jen 0,5 - 1 cm. Smícháme sypké suroviny na sušenkový korpus, přidáme nastrouhaný tuk a vytvoříme těsto, které rukou upěchujeme a rozprostřeme do formy a do boků (můžeme si pomoci lžící). Propícháme vidličkou. Korpus dáme zapéct na cca 20 - 25 minut. Po upečení formu vyndáme a necháme i s korpusem úplně vychladnout.

Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme nabobtnat cca 5 - 10 minut. 100 ml mléka ohřejeme v hrnečku a odstavíme z plamene. Přidáme vyždímanou želatinu a metličkou ji v mléce rozmícháme.

Do hrnce vlijeme rostlinné mléko (500 ml). Přivedeme k varu a stáhneme plamen. Přidáme kokosovou mouku a cukr. Vytvoříme vlastně jakousi kokosovou kaši. Sporák vypneme, horkou kaši zjemníme tukem, přidáme kůru a šťávu z citronu a promícháme. Necháme chvilku vychladnout (neměla by být úplně vařící). K teplé kokosové kaši přidáme rozpuštěnou želatinu a vymixujeme v hladkou hmotu.

Kokosovou hmotu navrstvíme na sušenkový kakaový korpus, uhladíme a necháme v lednici vychladit nejlépe do druhého dne. Okraje dortu opatrně ořízneme dolů kulatým nožem, odstraníme boční formu. Dort zdobíme ovocem In natura nebo ovocným přelivem.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

3.6x
(Hodnotilo 16 lidí)

Kategorie