Infolinka 541 212 450


Dovolená pro potravinového alergika znamená pečlivější přípravu

Dovolená pro potravinového alergika znamená pečlivější přípravu

Na dovolené se neomezujte víc, než musíte (ilustrační foto: Freeimages Roger Kirby)


Potravinový alergik se dovolené rozhodně nemusí bát. S trochou zkušeností brzy všechny cesty zvládnete levou zadní. Jak se připravit a co si vzít s sebou? A kde získat nápovědu v začátcích?

Vygůglete si jídelníček

Základní radou je nenechávat nic náhodě. Čím omezenější máte jídelníček, tím lépe byste měli vyjíždět připraveni. To znamená předem si naplánovat, kde a případně i co budete jíst. Hotel, restaurace i přepravní společnost si lze s předstihem proťuknout na internetu nebo je přímo kontaktovat s dotazy.

Na mnoha místech, a to nejen v obvyklých turistických destinacích můžete být příjemně překvapeni, že umějí vařit bezlepkově nebo třeba vegansky (bez vajec a mléka). Líná huba… znáte to.

Jedete do vybrané lokality poprvé a nemáte objednáno all inclusive? V tom případě si zabalte základní zásobu trvanlivých potravin vyhovujících vaší dietě, které můžete bez složitých příprav dlabat: pečivo, sušenky, cereální tyčinky, sušené ovoce atd. A když je na místě možnost vařit nebo ohřívat jídlo, padají téměř všechna omezení.

Doma se poraďte a na dovolené raďte ostatním

Jestliže míříte do země, jejíž jazyk moc dobře neovládáte, osvědčilo se připravit si překlad nejdůležitějších informací a dotazů týkajících se vaší diety:

  • jaké máte onemocnění
  • co vaše jídlo nesmí obsahovat
  • co vaše jídlo může obsahovat

Tradiční metodou jsou vytištěné kartičky, ale dobře poslouží i „tahák“ uložený v chytrém telefonu.

Dost záleží na destinaci. Při cestách po rozvinutých „západních“ zemích se můžete více spolehnout na informovanost místních i dostupnost speciálních potravin. Čím více mimo moderní civilizaci míříte, tím poctivěji si budete muset jídelníček rozplánovat a většinu jídla zabalit s sebou.

Konkrétní postřehy a zkušenosti najdete v dalších článcích tohoto seriálu.

Využívejte možnosti poradit se se zkušenějšími dietáři v různých diskuzních fórech a facebookových skupinách. Můžeme například doporučit skupinu s výstižným názvem Bez lepku, mléka a vajec. Potravinové alergie a intolerance, ve které jsou aktivní i někteří z našich redaktorů a spolupracovníků.

Doplňky stravy a léky s sebou

Potravinoví alergici mívají choulostivější trávicí soustavu i imunitní systém. Řeč je hlavně o střevech, protože jejich stav velmi souvisí s tím, jak člověk zvládne pobyt v cizím prostředí. Cestovatelský stres, neobvyklá strava, případně i méně kvalitní voda mohou přivodit bolesti břicha a průjmy.

Kromě živočišného uhlí a léků na zastavení průjmu, které pomáhají řešit následky, existuje i možnost preventivního posilování střev pomocí probiotik, která si ještě před odjezdem začnete přidávat do stravy. Pomoct může i zvýšení příjmu vlákniny.

Některé probiotické přípravky jsou speciálně vyvinuté pro cestovatele do zahraničí (foto: Schwabe Czech Republic)

Nezapomeňte si s sebou vzít ani léky, které máte použít v případě neúmyslné konzumace svého alergenu. Nejčastěji jde o antihistaminika, laktázové tabletky a u alergiků s anafylaktickými sklony i adrenalinové pero.

Pokud vícekrát týdně užíváte alergenovou vakcínu, která se musí uchovávat v chladničce, mohla by se při dlouhé cestě znehodnotit. Při vysazení na dobu delší než týden se poraďte se svým alergologem, jak to správně udělat. 

Další články speciálu Cestování s potravinovou alergií a celiakií

Milujeme cestování a ani potravinová alergie nás nezastaví

Cestování s dietou – tentokrát po Evropě

Londýn a New York – ráj pro potravinové alergiky

Bez lepku a laktózy v Asii

Cestování po Islandu – bez lepku a laktózy


Články na podobné téma