Infolinka 541 212 450

Housky uspěchaných matek bez lepku a mléka

INGREDIENCE

Základní (čekací) těsto na 3 dny: 400 ml teplé vody 200 g Schär mix Bread 200 g Jizerky zelené 100 g DovesFarm – červený terčík , červené nápisy 1 vaječný očištěný žloutek 8 g soli 8 g kypřícího prášku s vinným kamenem 8 g třtinového cukru 5 g sušeného droždí, např. s vlaštovkou mísa na kynutí s poklopem, ideálně plastová přídavek k těstu vykynutému 2. den: 1 lžíce řepkového oleje na 250 - 300 g těsta přídavek k těstu vykynutému 3. den: 1 lžíce řepkového oleje na 250 - 300 g těsta přídavek k těstu vykynutému 4. den: 1 lžíce řepkového oleje na 250 - 300 g těsta k rychlému vykynutí před pečením každý den: 30 g jedlé sody vsypané do 1 litru horké vody ve vyšším menším hrnci, POZOR má snahu vyběhnout z hrnce oblíbené sypání na povrch housek



POSTUP

Začneme nejlépe večer před usnutím. V kynoucí míse promícháme mouky, přidáme sůl a kypřidlo. Opět promícháme. Přisypeme cukr s droždím a zase promícháme. Přilijeme teplou vodu a žloutek a rukou vyhněteme vláčné polotuhé těsto. Mísu zakryjeme a vložíme do lednice (NE pod mrazák). Těsto necháme pracovat a odpočívat alespoň 8 hodin.

Druhý den z těsta odebereme 250 - 300 g a zapracujeme do něj lžíci oleje (z této várky vytvoříme tři velké pletenky nebo šest malých houstiček). Po zapracování oleje do těsta bychom měli mít hedvábně jemné těsto, ze kterého na podsypané ploše vyválíme hádky, které spleteme do houstiček. Do trouby vložíme dozadu nádobu s 1 l vody a troubu zapneme na 215 °C.

Na sporáku uvedeme pod bod varu vodu se sodou a děrovanou naběračkou do vody jednotlivé housky ponoříme na 10 - 13 sekund (nabydou a chtějí vyplavat). Okapeme a sesuneme na přeložený pečící papír (nebo dva na sebe položené papíry). Mísu se zbývajícím těstem dobře přiklopíme a vrátíme zpět do lednice (těsto shora trochu okorává a vysychá, proto je třeba ho mít přikryté).

Okapané houstičky na pečících papírech posypeme oblíbeným sypáním a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme 15 minut v horké troubě, pak troubu vypneme a necháme 5 minut housky „dojít“. Vyndáme s pečícími papíry na mřížku a necháme vychladnout. Odloupneme a konzumujeme.

Třetí den postupujeme od bodu 2 do bodu 4 ;-).

Autorka: Radka Vrzalová

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.0x
(Hodnotilo 26 lidí)

Kategorie