Infolinka 541 212 450

Hráškový krém s kopřivou a medvědím česnekem - bez lepku, mléka i vajec

INGREDIENCE

1 l vody 1 balení mraženéhozeleného hrášku cca 450 g 100 - 150 ml rýžové smetany 1 kostička zeleninového bujónu Alnatura nebo Würzel hrst kopřivových lístků z mladých kopřiv 4 větší listy medvědího česneku + na ozdobu sůl dle chuti bílý pepř dle chuti špetka muškátového oříšku (nemusí být)



POSTUP

Přivedeme k varu vodu s rozdrobenou kostičkou bujónu a přisypeme mražený hrášek. Vaříme do změknutí. Mezitím si spaříme kopřivy horkou vodou, necháme 1 minutu a pak je propláchneme vodou ledovou. Okapeme na sítku a nasekáme, taktéž i medvědí česnek.

Vývar s hráškem odstavíme po uvaření z plamene, přidáme kopřivy a medvědí česnek, přilijeme smetanu a umixujeme ponorným mixérem na hladký krém, který je dobré přecedit přes síto. Někdo to nepotřebuje a slupky z hrášku mu nevadí. Zbytky slupek na sítku lze využít jako suroviny pro hráškovou pomazánku nebo pesto.

Přecezený krém dochutíme solí, bílým pepřem a příp. muškátovým oříškem. Podáváme s bezlepkovými krutonky.

Tip: Pokud krém ohříváte, pak prosím opatrně a pomalu, aby se rostlinná smetana nesrazila.

Autorka: Radka Vrzalová

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

2.5x
(Hodnotilo 10 lidí)

Kategorie